Co je potřeba

  • 2 malá vejce + 1 malé na potření
  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 60 g hladké kukuřičné mouky (+ na podsypání)
  • 60 g rýžové mouky
  • 40 g pohankové mouky
  • 30 g másla
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička kakaa

Na polevu budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy
1

A jaký je postup?

V míse smícháme vejce s cukrem, přidáme povolené máslo, med a pořádně vše promícháme nejlépe elektrickým šlehačem pomocí hnětacích háků. Poté do těsta přisypeme jedlou sodu, koření a kakao a pomalu vmícháváme mouku.

2

Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidat více mouky. Hotové těsto zabalíme do igelitového sáčku či potravinářské fólie a dáme jej odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin.

3

Těsto rozválíme na pomoučeném vále (nejlépe přes potravinovou fólii) a vykrajujeme z něj různé vánoční tvary či základní tvary nebo perníčky ve tvaru zvířátek apod.

4

Jednotlivé vykrájené perníčky umístíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme je péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C zhruba na 10 – 12 minut.

5

Ihned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a po vychladnutí je můžeme zdobit.

6

Polevu připravíme tak, že vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do zhoustnutí. Můžete přidat i pár kapek přírodního barviva.

7

Polevu nalijeme do mikrotenového sáčku, odstříhneme jeden roh a zdobíme perníčky dle našeho vkusu. Do zdobení můžete zapojit i děti.

Tipy

Pro přípravu polevy můžete využít i třtinový moučkový cukr, poleva však bude béžová.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno