Jak upéct bezlepkové perníčky | recept na vánoční cukroví
Jak upéct bezlepkové perníčky | recept na vánoční cukroví. Perníčky k Vánocům bezesporu patří. Pokud však musíte dodržovat bezlepkovou dietu nebo se snažíte vyloučit lepek ze stravy, určitě zkuste připravit bezlepkové perníčky dle našeho receptu. V následujícím článku se dozvíte, jak upéct výborné bezlepkové perníčky.
Co je potřeba
- 2 malá vejce + 1 malé na potření
- 100 g moučkového třtinového cukru
- 60 g hladké kukuřičné mouky (+ na podsypání)
- 60 g rýžové mouky
- 40 g pohankové mouky
- 30 g másla
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce medu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kakaa
Na polevu budete potřebovat:
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Krok 1
A jaký je postup?
V míse smícháme vejce s cukrem, přidáme povolené máslo, med a pořádně vše promícháme nejlépe elektrickým šlehačem pomocí hnětacích háků. Poté do těsta přisypeme jedlou sodu, koření a kakao a pomalu vmícháváme mouku.
Krok 2
Rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidat více mouky. Hotové těsto zabalíme do igelitového sáčku či potravinářské fólie a dáme jej odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin.
Krok 3
Těsto rozválíme na pomoučeném vále (nejlépe přes potravinovou fólii) a vykrajujeme z něj různé vánoční tvary či základní tvary nebo perníčky ve tvaru zvířátek apod.
Krok 4
Jednotlivé vykrájené perníčky umístíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme je péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C zhruba na 10 – 12 minut.
Krok 5
Ihned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a po vychladnutí je můžeme zdobit.
Krok 6
Polevu připravíme tak, že vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do zhoustnutí. Můžete přidat i pár kapek přírodního barviva.
Krok 7
Polevu nalijeme do mikrotenového sáčku, odstříhneme jeden roh a zdobíme perníčky dle našeho vkusu. Do zdobení můžete zapojit i děti.
Pro přípravu polevy můžete využít i třtinový moučkový cukr, poleva však bude béžová.