Jak udělat zapečený květák s bramborem | recept
Jak udělat zapečený květák s bramborem | recept. Zapečený květák s bramborem patří mezi takzvaná jídla z jednoho hrnce. Při jeho přípravě dobře zužitkujeme vařené brambory zbylé z předešlého dne. Do zapečeného květáku s bramborem ale můžeme „zakomponovat“ i jiné suroviny. Jak udělat zapečený květák s bramborami? Recept čtěte dále.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Kuchyňské vybavení a pečící trouba
Bělavé růžice květáku jsou vlastně zdužnatělá nerozvinutá květenství vyšlechtěné odrůdy z původní brukve zelné. Květák lze konzumovat syrový, nakládaný, vařený, smažený. Oblíbeným způsobem přípravy je zapékání květáku. Květák zapečený s bramborem je hotový pokrm, k němuž už není třeba připravovat žádné přílohy, leda salát ze syrové zeleniny.
Chceme-li květák zapékat s bramborem, potřebujeme k tomu (kromě květáku) uvařené brambory. Vařené musejí být proto, že doba tepelné úpravy květáku je kratší než doba potřebná ke změknutí syrových brambor, i když jsou nakrájené na plátky. Je lepší upotřebit zbylé brambory. Kdybychom měli kvůli přípravě zapečeného květáku brambory speciálně předvářet, byla by to škoda času a zbytečná ztráta výživných látek v čerstvě vařených bramborách obsažených. Bylo by tedy vhodnější zapéci květák samotný a čerstvě vařené brambory k němu podat jako přílohu.
Na tuku osmažíme větší cibuli. Jestliže budeme do zapečeného květáku s bramborami přidávat kousek uzeniny, opečeme ji zároveň s cibulí. Když chceme zapečený květák obohatit trochou mletého masa (syrového), musíme je nejprve podusit s cibulí (doba zapékání květáku je krátká, syrové maso by se nepropeklo). Rovněž houby předem podusíme. Maso či houby trochu osolíme a podle chuti okořeníme (pepř, paprika).
Vařené brambory nakrájíme na asi půl centimetru silná kolečka. Zapékací mísu vymažeme tukem (sádlo, olej), ale nevysypáváme. Na dno mísy (nebo pekáče) poklademe vrstvu brambor. Na ně vrstvu vařeného květáku, pak osmaženou cibuli nebo maso (houby), uzeninu, hrášek, případně plátky rajčete. Přikryjeme vrstvou brambor. Kdybychom měli surovin více nebo zapékací misku malou, budeme vrstvy střídat. Vrchní vrstva by měla být bramborová.
Navršené brambory s květákem (a případně dalšími surovinami) zalijeme buď mírně osolenými vejci rozšlehanými v troše mléka (na jednu osobu asi jedno a půl vejce, a nebo podle možností či chuti). Do mléka můžeme přidat nastrouhaný sýr. Nebo můžeme květák zalít lehce osoleným a podle chuti okořeněným bešamelem.
Diskuze k článku