Jak udělat zapečený květák | recept
Výborný recept: Zapečený květák patří k jídlům, která poskytují kuchařovi poměrně široký prostor pro kreativitu, přičemž výsledek bývá obvykle chutný. Přesto je třeba počítat s některými úskalími, která je dobré mít na paměti. Jak udělat zapečený květák, aby se vždy povedl? Recept na zapečený květák s bramborem krok za krokem.
Co je potřeba
kuchyňské zařízení a vybavení
suroviny uvedené v receptu na zapečený květák
Květák vyniká mezi košťálovinami zvlášť jemnou chutí, proto patří k nejoblíbenějším zeleninám. I když lze květák ve velkých prodejnách koupit prakticky po celý rok, přece jenom je nejlepší květák zaručeně čerstvý, dodávaný přímo pěstitelem. Na trhu je raný květák od konce května, pozdní odrůdy až do listopadu.
Květák je nejen chutný, ale i bohatý na minerální látky. Obsahuje vápník, draslík a fosfor, vitamin B, provitamin A – karoten a menší množství vitaminu C. Výhodou květáku je jeho lehká stravitelnost, proto ho podáváme dětem a při některých dietách. Pro nízkou energetickou hodnotu (asi 25 kilokalorií na 100 gramů) je květák vhodný i při redukční dietě.
Před přípravou zapečeného květáku musíme jeho růžičky předem mírně povařit v osolené vodě. Květák se tím zbaví pro někoho trochu nepříjemného intenzívního aroma. Vodu, v které se květák vařil, můžeme použít jako základ zeleninového vývaru. Var musí být jen krátký, jednu nebo dvě minuty, protože se při zapékání bude květák dále tepelně upravovat. Rozvařený a příliš měkký zapečený květák je nejčastější chybou.
Ovařený květák zchladíme proudem studené vody a rozebereme na drobné růžičky. Případné větší košťály nasekáme na menší kousky. Nebo můžeme před zapékáním celou „hlávku“ květáku nakrájet na plátky silné asi jeden a půl centimetru (míra je orientační, ale plátky nesmějí být ani příliš tenké, ani silné).
V menším kastrolku osmažíme na tuku dozlatova dvě menší nebo jednu velkou drobně krájenou cibuli. Zapékací mísu nebo kastrol vymažeme tukem a vysypeme strouhánkou. Dno zapékací mísy poklademe vrstvou květáku. Na ni rozložíme osmaženou cibulku. Jemně osolíme a jemně popepříme. Pokryjeme další vrstvou květáku, tu už nekořeníme.
V hrnečku rozšleháme čtyři až šest vajec (podle velikosti a podle stavu našich zásob) s půl deci mléka a dvěma lžičkami krupice („vytáhne“ přebytečnou tekutinu a vaječné pojivo se stane nadýchanější). Vaječnou hmotou zalijeme květák, povrch poklademe několika tenkými lístky másla nebo trochu pokapeme olejem a dáme do trouby asi na půl hodiny zapéct. Že je pokrm hotový poznáme podle toho, že je vaječná hmota ztuhlá i uprostřed zapékací mísy a povrch je nazlátlý.
Zapékaný květák můžeme udělat na více způsobů: mezi vrstvy květáku můžeme přidat kousky uvařeného nebo uzeného masa, jemně sekané šunky nebo dobré uzeniny, podušené žampiony nebo lesní houby, sterilizovaný hrášek. Do vaječné zálivky je možno přidat nastrouhaný sýr. Nebo sýrem posypeme povrch zapékaného květáku. Místo vajec můžeme zapékaný květák zalít dochucenou bešamelovou omáčkou.
Diskuze k článku