Co je potřeba

  • 100 až 150 gramů vepřové krkovice na jednu porci
  • 1 sladkokyselé jablko, 1 menší cibule a 1 stroužek česneku na porci masa
  • olej, máslo
  • sůl, mletý černý pepř, mletý zázvor
  • dobré podzimní brambory (asi tři na jednu osobu, záleží na velikosti a oblibě brambor)
1

Budeme potřebovat vepřovou krkovici – pro jednu osobu počítáme 100 až 150 gramů. Dále na každou porci masa jeden stroužek česneku, jednu menší cibuli, jedno středně velké jablko. Pro tepelné zpracování se nejlépe hodí podzimní sladkokyselá jablka. Na opečení olej a kousek másla. Kořenit budeme solí, mletým černým pepřem a mletým sušeným zázvorem.

2

Vepřovou krkovici odřízneme vcelku – nůž vedeme těsně u kosti. Kost můžeme vyvařit třeba na dobrý základ bramborové nebo jiné zahuštěné polévky. Přes vlákno nařežeme na plátky. Maso z obou stran naklepeme paličkou nebo použijeme stále častěji užívané naklepávače. Maso po okrajích nařízneme, jemně okořeníme mletým pepřem a malým množstvím mletého zázvoru.

3

Vybereme si pekáček na maso a nádobu na pečení brambor, aby se nám obě vešly najednou do trouby. Na brambory to třeba může být kulatá koláčová forma. Brambory důkladně omyjeme, pak ještě vydrhneme kartáčkem nebo čistou drátěnkou. Po dálce nakrájíme na čtvrtky a dáme do olejem vymazané nádoby. Plátky masa zprudka opečeme na oleji a vyjmeme z tuku.

4

Do tuku po pečení přidáme asi půl centimetrový řez másla. Rozpustíme. Na tuk postupně přidáváme na měsíčky nakrájené oloupané cibule, po délce překrájený česnek a na kostky nakrájená oloupaná a jadřinců zbavená jablka. Směs osolíme, přidáme malé množství mletého zázvoru a černého pepře. Zamícháme a necháme jen pustit šťávu.

5

Opečené plátky masa posolíme a položíme je na podušenou zeleninu. Bohatě pokapeme šťávou z jablek a tukem z ovocné směsi. Připravené brambory jemně postříkneme olejem a dáme do trouby společně s pekáčkem masa. Bez poklice pečeme společně asi dvacet minut při 200 stupních. Je to ekonomické z časového i energetického hlediska.

6

Když jsou brambory upečené, je i maso svrchu pěkně červené. Vypneme troubu, otevřeme ji, ale brambory v ní ještě necháme. Pekáč s masem vyndáme, maso opatrně vybereme a na talíři vložíme do trouby, aby nevychladlo. Rozpečená a při stěnách pekáčku mírně zkaramelizovaná jablka podlijeme trochou vody, ochutnáme, případně dosolíme a přikořeníme zázvorem.

7

Plátky krkovice jsou měkké, šťavnaté a výtečně dochucené. Brambory jemně posolíme a podáváme k masu společně s rozdušenými jablíčky. K jídlu můžeme popíjet jablečný mošt nebo cidre. A na závěr jablečného menu třeba nepečený jablečný dezert (viz náš recept v odkazech).

Varování

Malým dětem by toto jídlo asi nechutnalo (také je dost kořeněné), pikantní kombinaci dokážou vychutnat až zkušenější labužníci.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.833335
Average: 4.8 (6 votes)