Jak na pečenou vepřovou kýtu v balzamiku s kořenovou zeleninou | recept
Jak na pečenou vepřovou kýtu v balzamiku s kořenovou zeleninou | recept. Poctivý kus vepřového masa potřený kořeněnou balzamikovou marinádou a následně spolu s vývarem, kořením a výraznou kořenovou zeleninou v troubě upečený, je pak na talíři hotovým zázrakem s neodolatelně křupavou kůrkou a chuťově plnou omáčkou.
Co je potřeba
- 1,5 kg vepřové kýty v celku
- 3 lžíce oleje
- 100 ml balzamikového krému
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 3 mrkve
- 3 kořenové petržele
- 1 malá bulva celeru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 50 g másla
- sůl a pepř dle chuti
Upečený kus masa pak z pekáčku vyjměte, odstraňte z něj provázek a současně také ze zeleniny vyndejte bobkový list s novým kořením.
Zeleninu se šťávou přesuňte do mixéru či nádoby vhodné k mixování a spolu s máslem na zjemnění směs rozmixujte. V případě potřeby a vaší chuti nařeďte zbylým vývarem.
Maso následně nakrájejte na plátky, které můžete buď na omáčku položit anebo jí maso bohatě přelít. Ideální přílohou jsou pečené brambory, noky, či čerstvé křupavé pečivo typu francouzské bagety apod.
Tipy
- Intenzitu a výraznost omáčky lze stáhnout přimícháním patřičného množství smetany. Dle chuti pak méně tučné smetany na vaření, nebo tučnější smetany ke šlehání, s níž bude omáčka, respektive celý pokrm i výrazně sytější.
Diskuze k článku