Jak na pečenou vepřovou kýtu v balzamiku s kořenovou zeleninou | recept
Jak na pečenou vepřovou kýtu v balzamiku s kořenovou zeleninou | recept. Poctivý kus vepřového masa potřený kořeněnou balzamikovou marinádou a následně spolu s vývarem, kořením a výraznou kořenovou zeleninou v troubě upečený, je pak na talíři hotovým zázrakem s neodolatelně křupavou kůrkou a chuťově plnou omáčkou.
Co je potřeba
- 1,5 kg vepřové kýty v celku
- 3 lžíce oleje
- 100 ml balzamikového krému
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 3 mrkve
- 3 kořenové petržele
- 1 malá bulva celeru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 50 g másla
- sůl a pepř dle chuti
Krok 1
Maso omyjte, očistěte a ostrým nožem do něj udělejte několik hlubších zářezů tak, aby vzniklo pravidelné mřížkování.
Maso důkladně ze všech stran osolte, opepřete a svažte jej potravinářským provázkem do válce, aby při pečení drželo tvar.
Krok 2
Na pánvi s rozpáleným olejem (či přímo v hrnci vhodném do trouby) maso zprudka ze všech stran krátce opečte, aby se zatáhlo.
Krok 3
V misce promíchejte balzamikový krém s tymiánem.
Krok 4
Balzamikovou marinádou pak potřete osmahnutý kus masa, přičemž ji vetřete i do všech zářezů.
Jelikož je maso horké, doporučuji použít jednorázové rukavice.
Krok 5
Maso nyní vložte do pekáčku či hrnce, ve kterém jste maso restovali a přisypejte k němu na menší kousky nakrájenou, předem očistěnou kořenovou zeleninu.
Krok 6
Přihoďte i bobkový list s novým kořením.
Krok 7
Nakonec vše zalijte 800 ml vývaru, přiklopte a pečte při 160 °C přibližně 2 hodiny, přičemž 15–20 minut před koncem pečení maso odklopte a dopékejte nepřikryté, aby získalo křupavou kůrku.
Krok 8
Upečený kus masa pak z pekáčku vyjměte, odstraňte z něj provázek a současně také ze zeleniny vyndejte bobkový list s novým kořením.
Zeleninu se šťávou přesuňte do mixéru či nádoby vhodné k mixování a spolu s máslem na zjemnění směs rozmixujte. V případě potřeby a vaší chuti nařeďte zbylým vývarem.
Maso následně nakrájejte na plátky, které můžete buď na omáčku položit anebo jí maso bohatě přelít. Ideální přílohou jsou pečené brambory, noky, či čerstvé křupavé pečivo typu francouzské bagety apod.
- Intenzitu a výraznost omáčky lze stáhnout přimícháním patřičného množství smetany. Dle chuti pak méně tučné smetany na vaření, nebo tučnější smetany ke šlehání, s níž bude omáčka, respektive celý pokrm i výrazně sytější.