Jak udělat venkovské pečené vdolky | recept
Jak udělat venkovské pečené vdolky | recept. Recept na kynuté vdolky. Kdo by neměl rád babiččiny vdolečky z kynutého těsta, potřené domácí ostružinovou či jahodovou marmeládou s velkým kopcem právě našlehané šlehačky.
Co je potřeba
250 ml mléka
30 g droždí
2 lžíce pískového cukru
500 g hladké mouky
50 g másla
¼ lžičky soli
tuk na vymazání plechu
rozehřáté máslo na potření
100 g marmelády či povidel
250 g zakysané smetany nebo tvarohu
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, zbylé mléko a cukr, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut kynout.
Z těsta odkrájíme kousky a rukou je zakulatíme na bochánek.
Bochánky zploštíme, dáme je na tukem vymazaný plech a necháme 15 minut kynout.
Potřeme je rozehřátým tukem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.
Vdolky potřeme marmeládou, povidlem a ozdobíme je zakysanou smetanou či domácí šlehačkou.
Diskuze k článku