Jak vařit v elektrickém parním hrnci
Proč vařit v parním hrnci, proč si pořizovat další „krám“ do domácnosti? Pro štíhlou linii, pro báječnou chuť připraveného jídla nebo pro zdraví. Vařit v parním hrnci je poměrně rychlé, čisté, málo pracné. Jídlo v něm připravené se vaří skutečně jen v páře, takže je vhodné pro lidi, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat tuk. Pokrmy z parního hrnce mají bezkonkureční chuť, kterou ocení skuteční labužníci. Jak vařit v elektrickém parním hrnci?
Co je potřeba
- Parní hrnec
- Voda
- Kuchyňské náčiní
- Potraviny
Vaření v parním hrnci má snad jen samá pozitiva. Předně je to velmi šetrný způsob přípravy, kdy se v maximální možné míře uchovají nutriční vlastnosti zpracovávaných potravin. Příprava jídla bez tuku nepotřebuje komentář. V hrnci lze najednou vařit maso, zeleninu i příkrm. Vaření je nesmírně čisté, časově ohraničené, nic nelze připálit, převařit. Ideální způsob vaření pro ženy, které mají třeba domácí práci a „tanec“ kolem sporáku je pro ně ztráta času. A navíc – jídlo z „parníku“ je skutečně lahodné, chuťově vyvážené, jemné. Nejprve parní hrnec rozložíme. Varné misky klademe od nejmenší k největší (při skládání naopak). Vznikne komínek.
Několik hodin před vařením jsme si připravili maso, které budeme v „parníku“ připravovat. Ideální je vykostěné kuřecí, krůtí, libové vepřové, rybí nebo mleté maso. Půl kila mletého masa (v tomto případě) promícháme se sekanou cibulí, celerovou natí, stroužkem česneku, šťávou z půlky citronu, decilitrem vody, půl čajové lžičky himalajské soli a třemi lžícemi ovesných vloček. Prohněteme a necháme v chladnu pár hodin odležet.
Nové brambory kartáčkem omyjeme, podélně nakrájíme, vložíme do spodního patra (protože potřebují nejdelší čas k přípravě), posypeme celerovou natí. Není třeba je loupat. Jednak je slupka velice jemná, jednak se v co nejvyšší míře uchovají „bramborový“ vitamin C a draslík. Ale samozřejmě loupané brambory se vaří naprosto stejně. Brambory před vařením nesolíme.
Do druhého patra vložíme maso. Maso pro přípravu v parním hrnci by mělo být raději bez kostí. Nijak ho nemastíme, ale můžeme na jednotlivé kousky položit zelené koření. Prospěje mu, když jej na pár hodin předem naložíme. Připravujeme-li dieticky šetrně, používáme jen přírodní koření (tedy žádné směsi, které obsahují chemická dochucovadla a konzervanty).
Hrnec přikryjeme víkem. Do nálevního místa přilejeme čistou vodu (podle typu hrnce, množství je uvedeno v návodu na použití). Hrnec připojíme do sítě. Většinou se hlasovým signálem „přihlásí do služby“. Na displeji nastavíme potřebný čas. Pro začátek třeba 20 minut, pak můžeme přidat. Tlačítkem start uvedeme do chodu. A můžeme jít klidně za jinou prací. Pára prostupuje potravinami ze spodu, ale z potravin skapává dolů. A v tom tkví tajemství lahodné chuti pokrmů vařených v „parníku“. Chutná šťáva ze zeleniny dírkovaným dnem skapává na maso. Z masa zase chutné a kořením vonící šťávičky kanou na brambory. Koření přidané k surovinám provoní všechna patra. Ve spodním zásobníku se nám navíc ještě shromažďuje maso-zeleninový koncetrát vhodný do polévky nebo na omáčku.
Zatímco se za mírného „odfukování“ jídlo samo a čistě vaří, můžeme si připravit dresing na dochucení zeleniny. Dobrý jogurt (bez škrobu a přidaných emulgátů) ochutíme sekanými bylinkami (kerblík, estragon, pažitka, petrželka, aloisie, bazalka apod.), česnekem, případně špetičkou pepře nebo karí. Mírně osolíme. Můžeme přikápnout trochu dobrého olivového oleje.
Diskuze k článku