Jak upéct vdolečky s rychlou rebarborovou marmeládou | recept
Jak upéct vdolečky s rychlou rebarborovou marmeládou | recept. Rebarbora se většinou v receptech uplatňuje jako náplň koláčů. Podle následujícího předpisu si však můžete připravit rebarborovou marmeládu. Její chuť je překvapivě jemná a to nejen díky přidání dalšího, nejlépe sladšího ovoce. Je však třeba ji rychle zkonzumovat, má tendenci hnědnout a to i přes přidání citronové šťávy. V kombinaci s čerstvě upečenými vdolky ji určitě nikdo neodolá a sní se dříve, než si začnete dělat starosti s její trvanlivostí.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru krystal + 1 lžička na kvásek
- 22 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 vejce + 1 vejce na pomazání vdolků
- hrst nemletého máku
Na marmeládu budete potřebovat:
- 300 g rebarbory (váženy oloupané stonky)
- 150 g jiného sladkého ovoce (třešně, jahody, ...)
- 150 g cukru krystal
- 1 lžíce citronové šťávy
Mezitím si přichystáme ingredience na marmeládu. Rebarboru oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Rebarboru vhodíme do hrnce, přisypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ostatní ovoce zbavíme zelených stopek, opereme ho a nakrájíme ho na kousky podobné rebarboře. Rebarbora by měla být asi po 10–15 minutách měkká. Poté k ní přidáme zbylé ovoce a rozmixujeme do hladka.
Kvásek smícháme s oběma druhy mouky, s rozehřátým máslem, s vejcem, s cukrem a se zbylým mlékem. Rukama nebo v robotu zpracujeme na hladké těsto. To posypeme trochou mouky, nádobu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Když těsto zdvojnásobí objem, rozehřejeme troubu na 180 °C. Plech vymažeme máslem. Těsto odkrajujeme lžící a z ruky vytváříme bochánky, ty rozložíme na plech ve větších vzdálenostech, aby se při pečení neslepily.
Varování
- Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
- Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
- Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
- Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Diskuze k článku