Jak upéct cuketové muffiny s vanilkovým krémem | recept
Jak upéct cuketové muffiny s vanilkovým krémem | recept. Cuketa je velice vděčnou a zdravou letní zeleninou. V našich zeměpisných podmínkách se jí daří, tak není divu, že většina pěstitelů má každoročně spíše nadúrodu. Pokud už vás nenapadá, jak cuketu zužitkovat nebo se jí snažíte propašovat i nevděčným strávníkům, vyzkoušejte cuketové muffiny. Jsou jednoduché a rychlé na přípravu a právě díky štědré dávce cukety jsou šťavnaté a kypré. Pokud je navíc doplníte jednoduchým vanilkovým krémem, získáte skvělý moučník k nedělní kávě, díky rychlé přípravě zvládnete muffiny upéct i pro neohlášenou návštěvu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na těsto:
- ¾ hrnku cukru
- ¾ hrnku oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- ¼ lžičky soli
- (lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru)
- 1 hrnek špaldové mouky
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- 2 hrnky cukety
- 80 g mletých ořechů (dle chuti)
Na krém si přichystejte:
- 1 vanilkový pudink
- ½ litru mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 balíček ztužovače
- 2 lžíce másla
Cuketu oloupeme a nastrouháme najemno. Vymačkáme z ní trochu vody a přidáme ji do mísy s tekutými ingrediencemi a zamícháme.
Následně všechno smícháme dohromady a rychle zapracujeme. Připravíme si formičky, pokud je třeba, tak je vyložíme cukrářskými košíčky nebo je vymažeme a vysypeme. Nalijeme do nich těsto, mělo by být asi do tří čtvrtin výšky formičky. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud nám krásně nevyběhnou, propečenost zjistíme klasicky špejlí.
Hotové muffiny necháme zcela zchladnout a poté je vyjmeme z formiček. Mezitím si přichystáme krém. Většinu mléka nalijeme do hrnce se silným dnem. Pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink a osladíme cukrem. Směs nalijeme do vroucího mléka a mícháme do zhoustnutí.
Do hotového pudinku přidáme máslo a necháme ho vychladnout. V misce zalijeme ztužovač asi 2–3 lžícemi vody a metličkou zašleháme. Ihned po částech přidáme pudink a zapracujeme ho, můžeme si pomoct elektrickým ručním šlehačem. Hotový krém pak přesuneme do cukrářského sáčku a nastříkáme ho rovnoměrně na muffiny. Takto připravené muffiny uchováváme v chladu.
Diskuze k článku