Jak upéct rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept
Rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept. Kombinace rebarbory a jahod je naprosto skvělá, kyselost rebarbory si dobře rozumí se sladkostí jahod. Těsto je pak díky jogurtu krásně vláčné. Vše je korunováno sněhovou čepicí, která moučníku dodá slavnostní ráz.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g hladké mouky
- 80 g hrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 5 lžic oleje
- 1/2 kypřicího prášku
- 5 vajec
- 250 g čerstvých jahod
- 250 g rebarbory
- tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Pomocí ručního mixéru našleháme těsto a postupně přiléváme olej a na závěr přidáme ještě oba druhy mouky smíchané s kypřicím práškem, zpracujeme na hladké lité těsto. Do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou, těsto nalijeme a uhladíme povrch. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Nakonec vložíme do trouby a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny, až se těsto upeče a povrch koláče zezlátne. Pokud by se sníh začal zbarvovat dozlatova příliš rychle, přikryjte formu alobalem, ale opatrně aby se nepřilepil ke sněhové čepici. Před podáváním koláč vychladíme, nakrájíme na řezy a ozdobíme jahodami.
Varování
- Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
- Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
- Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
- Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Diskuze k článku