Jak udělat tradiční bavorské špecle (Spätzle) | nejlepší recepty a rady
Špecle (Spätzle) se na první pohled podobají slovenským haluškám, na rozdíl od nich však těsto neobsahuje brambory. Špecle jsou druhem těstovin, jež se podávají jako příloha, zapečené s dalšími ingrediencemi, samostatný pokrm s různými omáčkami a dokonce i na sladko. Setkat se s nimi můžete v německé, rakouské nebo švýcarské kuchyni. V dnešním článku najdete několik osvědčených rad a receptů na přípravu tradičních bavorských špeclí. Toto jednoduché jídlo můžete uvařit i podle vlastní fantazie, v každé rodině se vaří trochu jinak a každý tvrdí, že jeho recept je nejlepší.
Tradiční recept na bavorské špecle
Základní recept na špecle není nijak náročný na suroviny. Vystačíte si s moukou, vejcem, solí a vodou. Z uvedených ingrediencí vypracujete těstíčko, protlačíte přes síto na halušky a špecle zavaříte ve vroucí osolené vodě. Hotové vyplavou na povrch.
Co je potřeba:
- 400 g polohrubé mouky T550
- 4 vejce velikosti M
- 1 lžička soli
- 220 ml studené vody
Pracovní postup:
- V misce promíchejte mouku se solí, utvořte v mouce důlek a rozbijte do něj 4 vejce.
- Přilijte studenou vodu (z kohoutku) a vařečkou nebo kuchyňským robotem s hnětacím hákem vypracujte těsto.
- Těsto nechte zakryté v chladu asi 15 minut odpočinout (i déle), pak znovu promíchejte.
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Do vroucí vody zavařujte špecle (přes síto na halušky).
- Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
- Špecle přeceďte a ihned podávejte jako přílohu, nebo je ochlaďte proudem studené vody, nechte okapat a použijte dále podle receptu.
Tipy pro nejlepší výsledek
- Vodu na přípravu těstíčka lze nahradit mlékem nebo perlivou vodou.
- Do těsta na špecle nastrouhejte špetku muškátového oříšku.
- Pokud budete špecle tvarovat nožem z prkýnka rovnou do vody, těsto musí být hustější, použijte proto jen 200 ml vody.
- Chuť těsta lze vylepšit strouhaným parmezánem, nasekanými čerstvými bylinkami, chilli papričkou nebo kurkumou, která špeclím dodá krásnou žlutou barvu. Vyzkoušet můžete jakékoli koření.
- Špecle můžete zmrazit a uchovávat v mrazničce asi 6 měsíců.
Nejlepší vybrané recepty
Špecle s houbovou omáčkou
Připravte si:
svazek jarní cibulky, 500 g lišek nebo jiných tvrdších hub, pažitka, olej, strouhanka, šlehačka, mletý černý pepř, sůl, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Jak postupovat:
Na oleji asi 4 minuty míchejte nakrájenou cibuli na kostičky. Přidejte houby a znovu 7 minut promíchávejte. Přidejte smetanu a uveďte do varu. Rozmíchejte škrob se 3 lžícemi studené vody, vlijte ke směsi do pánve, promíchejte dvě minuty, odstavte a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Na oleji opražte strouhanku dorůžova, po odstavení vmíchejte nakrájenou pažitku.
Jak servírovat:
Špecle promíchejte s omáčkou a posypte osmaženou strouhankou.
Špecle s hovězím masem a žampiony
Připravte si:
600 g hovězího minutkového masa, pažitka, 400 g žampionů, 1 cibule, olej, 2 lžíce másla, sůl, černý mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml bílého suchého vína, 250 ml smetany ke šlehání
Jak postupovat:
- Maso nakrájejte na nudličky, žampiony na plátky, cibuli na kostičky a pažitku nadrobno.
- Na jedné lžíci oleje 2–3 minuty restujte hovězí nudličky, osolte a na 8 minut zabalte do alobalu.
- Do té samé pánve (nemyjte ji) přidejte olej a 3 minuty opékejte žampiony.
- Vložte nakrájenou cibuli, opékejte za stálého míchání 2 minuty, osolte, opepřete.
- Zaprašte moukou a smažte do světle hnědé barvy.
- Zalijte vínem a smetanou, vařte zhruba 4 minuty do krémové konzistence.
- Přidejte hovězí maso a prohřejte.
Jak servírovat:
Uvařené špecle naaranžujte na talíř, přidejte maso s houbami a posypte pažitkou.
Špecle na způsob halušek se zelím a slaninou
Špecle z pivního těsta
Co je potřeba:
400 g hrubé mouky,200 ml světlého piva, 3 vejce, sůl, 40 g másla, 120 g pivního sýra
Jak postupovat:
- Z mouky, soli, vajec a piva vypracujte těsto.
- Na prkénku odkrajujte z těsta malé kousky rovnou do vroucí osolené vody. Je třeba, abyste pracovali co nejrychleji.
- Jakmile špecle vyplavou, sceďte je.
- V zapékací misce je promíchejte s máslem a strouhaným sýrem.
- Krátce zapečte při 200 °C.
Jak servírovat:
Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem nebo naloženými houbami.
Diskuze k článku