Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit citronové kuře s orzo rýží podle Nigelly Lawson | recept

Citronové kuře s orzo rýží podle Nigelly Lawson | recept

Jednoduché jídlo z jednoho hrnce podle známé anglické autorky kuchařek Nigelly Lawson vás příjemně překvapí vyváženou pikantní chutí. Nigella měla několik let vlastní televizní pořad o vaření a ačkoli není vyučená kuchařka, jídla podle jejích receptů jsou – jedním slovem – vynikající. Vyzkoušeli jsme podle návodu  z autorčiny kuchařky připravit citronové kuře s orzo rýží. Pochutnali jsme si a postup jak na to, jsme sepsali do následujících řádků. Věříme, že vás recept nadchne, tak jako nás.

Co je potřeba

  • kuře 1500 g
  • 3 velké stroužky česneku
  • 2 střední mrkve (cca 300 g)
  • 2 středně velké pórky (cca 400 g po očištění)
  • 15 ml olivového oleje (1 lžíce)
  • 2 citrony
  • 2 lžičky sušeného estragonu nebo tymiánu 
  • 2 lžičky vločkové mořské soli nebo 1 lžička jemné mořské
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1500 ml studené vody
  • 300 g orzo těstovin
  • 6 lžic jemně nasekané plocholisté petržele
  • čerstvě strouhaný parmezán 
1

Co je to orzo rýže?

Orzo rýže nebo také těstovinová rýže je druh přílohy ze semoliny (tvrdé pšenice). Po uvaření si zachová tvar, nelepí se a nerozváří se. Jméno dostala podle toho, že se podobá zrnům ječmene – v italštině ječmen /orzo. Orzo jsou všestranné těstoviny, které lze připravit velmi rychle a využít se dají téměř všude, kam byste přidali rýži. Velmi dobře absorbují chuť ostatních ingrediencí a vyrábějí se i bezlepkové nebo barevné varianty. Ve většině receptů můžete rýži za orzo zaměnit. Orzo dostanete běžně, v obchodech ho hledejte mezi těstovinami, někdy pod názvem risoni.

suroviny na vaření a orzo rýže
2

Technologický postup přípravy

Zapněte troubu na ohřev z obou stran a nastavte teplotu 180 °C, nebo horkovzduch na 160 °C, během přípravy se vyhřeje na správnou teplotu.

Česnek oloupejte a nadrobno pokrájejte. Mrkev nakrájejte na špalíčky a stejně tak i pórek

V pekáčku nebo hrnci (musí mít poklici), který je jen o něco větší než kuře, rozehřejte olej a do horkého vložte kuře prsy dolů.

Prudce z obou stran opečte, aby kůže byla zlatavá.

Pánev sejměte z plotýnky.

kuře na základu pro pokrm
3

Volný prostor kolem kuřete obložte připravenou zeleninou.

Nastrouhejte citronovou kůru, promíchejte ji s estragonem nebo tymiánem, chilli, citronovou šťávou a solí.

Směs promíchejte se zeleninou, část můžete využít na potření kuřete.

Zalijte vodou tak, aby horní část nebyla ponořená. Vraťte na sporák, zakryjte poklicí a přiveďte k varu.

Jakmile začne voda bublat, přendejte i s poklicí na hodinu a čtvrt do trouby. Po této době by mělo být kuře téměř propečené a mrkev měkká. Zkontrolujte to a případně pečte déle.

 

kuře s kořením a zeleninou
4

Hrnec vyndejte z trouby a nasypte orzo rýži kolem celého kuřete a zatlačte ji, musí být zcela ponořená.

Vraťte na 15 minut (již odkryté) do trouby, během této doby orzo nabobtná a změkne.

Vyjměte pekáč s citronovým kuřetem z trouby a před podáváním ho nechte ještě 15 minut odstát. Orzo během odpočinku vstřebá veškerou tekutinu.

Nasekejte petrželovou nať a část vmíchejte do těstovinové rýže, zbytkem posypejte jednotlivé porce.

Na závěr lze posypat jemně strouhaným parmezánem, ale tento krok leze vynechat.

upečené citronové kuře s orzo těstovinovou rýží v jednom hrnci
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kuře po balkánsku | recept
Jak upéct kuře po balkánsku | recept
Jak upéct kuře po balkánsku | recept. Kuřecí maso je univerzální, lze připravit tisíci způsoby, téměř každému chutná, je dietní, rychle hotové a patří…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.