Jak připravit citronové kuře s orzo rýží podle Nigelly Lawson | recept
Jednoduché jídlo z jednoho hrnce podle známé anglické autorky kuchařek Nigelly Lawson vás příjemně překvapí vyváženou pikantní chutí. Nigella měla několik let vlastní televizní pořad o vaření a ačkoli není vyučená kuchařka, jídla podle jejích receptů jsou – jedním slovem – vynikající. Vyzkoušeli jsme podle návodu z autorčiny kuchařky připravit citronové kuře s orzo rýží. Pochutnali jsme si a postup jak na to, jsme sepsali do následujících řádků. Věříme, že vás recept nadchne, tak jako nás.
Co je potřeba
- kuře 1500 g
- 3 velké stroužky česneku
- 2 střední mrkve (cca 300 g)
- 2 středně velké pórky (cca 400 g po očištění)
- 15 ml olivového oleje (1 lžíce)
- 2 citrony
- 2 lžičky sušeného estragonu nebo tymiánu
- 2 lžičky vločkové mořské soli nebo 1 lžička jemné mořské
- 1/2 lžičky chilli
- 1500 ml studené vody
- 300 g orzo těstovin
- 6 lžic jemně nasekané plocholisté petržele
- čerstvě strouhaný parmezán
Co je to orzo rýže?
Orzo rýže nebo také těstovinová rýže je druh přílohy ze semoliny (tvrdé pšenice). Po uvaření si zachová tvar, nelepí se a nerozváří se. Jméno dostala podle toho, že se podobá zrnům ječmene – v italštině ječmen /orzo. Orzo jsou všestranné těstoviny, které lze připravit velmi rychle a využít se dají téměř všude, kam byste přidali rýži. Velmi dobře absorbují chuť ostatních ingrediencí a vyrábějí se i bezlepkové nebo barevné varianty. Ve většině receptů můžete rýži za orzo zaměnit. Orzo dostanete běžně, v obchodech ho hledejte mezi těstovinami, někdy pod názvem risoni.
Technologický postup přípravy
Zapněte troubu na ohřev z obou stran a nastavte teplotu 180 °C, nebo horkovzduch na 160 °C, během přípravy se vyhřeje na správnou teplotu.
Česnek oloupejte a nadrobno pokrájejte. Mrkev nakrájejte na špalíčky a stejně tak i pórek.
V pekáčku nebo hrnci (musí mít poklici), který je jen o něco větší než kuře, rozehřejte olej a do horkého vložte kuře prsy dolů.
Prudce z obou stran opečte, aby kůže byla zlatavá.
Pánev sejměte z plotýnky.
Volný prostor kolem kuřete obložte připravenou zeleninou.
Nastrouhejte citronovou kůru, promíchejte ji s estragonem nebo tymiánem, chilli, citronovou šťávou a solí.
Směs promíchejte se zeleninou, část můžete využít na potření kuřete.
Zalijte vodou tak, aby horní část nebyla ponořená. Vraťte na sporák, zakryjte poklicí a přiveďte k varu.
Jakmile začne voda bublat, přendejte i s poklicí na hodinu a čtvrt do trouby. Po této době by mělo být kuře téměř propečené a mrkev měkká. Zkontrolujte to a případně pečte déle.
Hrnec vyndejte z trouby a nasypte orzo rýži kolem celého kuřete a zatlačte ji, musí být zcela ponořená.
Vraťte na 15 minut (již odkryté) do trouby, během této doby orzo nabobtná a změkne.
Vyjměte pekáč s citronovým kuřetem z trouby a před podáváním ho nechte ještě 15 minut odstát. Orzo během odpočinku vstřebá veškerou tekutinu.
Nasekejte petrželovou nať a část vmíchejte do těstovinové rýže, zbytkem posypejte jednotlivé porce.
Na závěr lze posypat jemně strouhaným parmezánem, ale tento krok leze vynechat.
Diskuze k článku