Jak snadno upéct sušenky s jablky ze skořicové drobenky | oblíbený recept
Už jste někdy ochutnali crumble? Tyto snadné a výborné sušenky jsou totiž také z drobenky a ovoce. V našem receptu je skořicová drobenka doplněná jablky, ale snadno je nahradíte jiným sezonním ovocem podle momentální dostupnosti. V zimě se hodí i sušené ovoce předem namočené ve vodě, čaji, nebo pro dospělé v rumu. Sušenky se vyplatí mít v zásobě, můžete je uchovávat v mrazničce a chvilku před podáváním nechat povolit.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12 sušenek ve formě na muffiny
Na drobenku:
- 185 g změklého másla (+ trochu více na vymazání formy)
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 275 g hladké mouky (+ na formu)
- lžička mleté cejlonské skořice
- špetka soli
- 1 velké jablko
- citronová šťáva
Čím začněte
Sušenky jsou jednoduché a rychle hotové, a proto si nejprve zapněte troubu na 180 °C (horní i spodní ohřev), aby se dostatečně vyhřála.
Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok odpadne, pokud použijete papírové košíčky na pečení. Záleží na vás, pro jaký způsob se rozhodnete, doporučuji formu, lépe udrží drobenku ve tvaru sušenek.
Jak udělat skořicovou drobenku
Změklé máslo šlehejte společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do krémova – použijte ruční šlehač. Přidejte mouku, skořici a sůl a několik minut míchejte šlehačem. Po chvilce rukama vypracujte drobenku.
Podle toho, jak máte rádi skořici, upravte její množství. My skořici milujeme, ale pro někoho může být 1 lžička moc, raději ji přidávejte postupně.
Nakrájejte jablko
Příprava na pečení sušenek
Drobenku rozdělte na 6 dílů. Do formy na muffiny (12 ks) vložte do každé jamky z každého dílu drobenky tři čtvrtiny a trochu ji přitlačte. Můžete použít lžíci, ale jde to i rukou. Navrch rozprostřete kousky jablek a posypte zbylou čvrtinou drobenky, tu už nestlačujte, nechte ji volně.
Jak sušenky upéct
Sušenky vložte na střední rošt v troubě a pečte zhruba 21–25 minut. Upečené nechte zcela vychladnout ve formě, zpevní se. Pokud byste je vyndavali teplé, jsou měkké a mohly by se polámat.
Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem, ozdobte polevou nebo nechte jen tak. Vydrží (jestliže je hned nesníte) asi 2–3 dny.
Diskuze k článku