Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept
Jak ze třtinové melasy upéct úžasně křupavé sušenky ke kávě | recept. Tyto božsky křehké sušenky obohacené o hořko-sladkou melasu jsou nesmírně voňavým, kouzelně zlatavým a lahodně sladkým křupáním k silné černé kávě. Výrazně karamelový akcent samotné melasy, navíc ještě umocněný třtinovým cukrem, je totiž v souznění s aromatickým hřejivým kořením opravdu dechberoucím spojením, které nenápadnou sušenku přemění ve skvost.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím upečete přibližně 100 ks středních sušenek
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžičku mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 hrnek třtinového cukru
- ¾ hrnku másla (odpovídá 170 g)
- 1 vajíčko
- ¼ hrnku třtinové melasy
- + ¾ hrnku třtinového cukru na obalení před pečením
Kávovou lžičkou pak z těsta odebírejte malé nočky, které obalte ve třtinovém cukru a dotvořte v dlaních do menších kuliček. Ty pak ve větších rozestupech skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Z kuliček se během pečení stane placatá sušenka, a tudíž kolem sebe potřebuje více místa.
Takto připravený plech vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 12–14 minut, dokud sušence jen lehce nezpevní okraje. Po vytažení z trouby je nechejte na plechu cca 2 minuty dojít a poté sejměte.
Tipy
- Do směsi koření lze po špetce přidat i další voňavé druhy, jako například mletý badyán, nového koření, dokonce i kardamom.
Diskuze k článku