Jak upéct domácí sušenky s bílou čokoládou a lupínky | recept
Domácí sušenky | recept. Ač to stojí trochu práce, jsou domácí sušenky mnohem lepší ve srovnání s kupovanými. Domácí sušenky mají hned několik výhod, jednak víte, z jakých surovin je připravujete, nepřidáváte do nich žádná barviva, aromata a další nepříliš zdraví prospěšné látky, ale zároveň vám jejich pečení provoní byt. Kombinováním různých ingrediencí navíc můžete libovolně měnit „příchutě“ sušenek. Pokaždé tak můžete své blízké překvapit novými druhy chutných sušenek.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
140 g krystalového (nebo třtinového) cukru
110 g másla
200 g hladké mouky
1 vejce
lžičku kypřícího prášku
50 g bílé čokolády
větší hrst kukuřičných lupínků
Samotná příprava těsta sice nezabere tolik času, je však potřeba nechat si nejdříve změknout máslo při pokojové teplotě. Uspíšit to můžeme, když máslo nakrájíme na menší kousky. K změklému máslu nasypeme krystalový cukr a společně je utřeme do pěny.
V dalším kroku vejce lehce prošleháme a přidáváme jej k máslovému krému. Vaječnou směs šleháme, dokud nevznikne hladký krém. .
Hladkou mouku a kypřící prášek společně promícháme ve zvláštní míse a potom postupně přisypáváme do připravené vaječné směsi. Vypracujeme hladké těsto.
Kukuřičné lupínky lehce nadrtíme, stačí v hrsti, klidně mohou být některé kousky větší, na výsledné chuti sušenek to nic nezkazí. Bílou čokoládu nasekáme na malé kostičky a vmícháme spolu s lupínky do těsta tak, aby byly obě příchutě rovnoměrně rozmístěny.
Troubu předehřejeme na teplotu 170 °C a velký plech potáhneme pečicím papírem. Z těsta vytváříme pomocí namočené lžíce malé hrudky, které následně trochu zploštíme. Pozor si jen dejte na rozestupy mezi jednotlivými sušenkami, během pečení trochu nabudou, tak by se mohly snadno spéct dohromady.
Sušenky následně pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Můžeme podávat ještě teplé, nebo je skladujeme v uzavíratelné nádobě bez přístupu vzduchu. Takto uložené sušenky vydrží přibližně týden.
Diskuze k článku