Jak snadno upéct sušenky s jablky ze skořicové drobenky | oblíbený recept
Už jste někdy ochutnali crumble? Tyto snadné a výborné sušenky jsou totiž také z drobenky a ovoce. V našem receptu je skořicová drobenka doplněná jablky, ale snadno je nahradíte jiným sezonním ovocem podle momentální dostupnosti. V zimě se hodí i sušené ovoce předem namočené ve vodě, čaji, nebo pro dospělé v rumu. Sušenky se vyplatí mít v zásobě, můžete je uchovávat v mrazničce a chvilku před podáváním nechat povolit.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12 sušenek ve formě na muffiny
Na drobenku:
- 185 g změklého másla (+ trochu více na vymazání formy)
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 275 g hladké mouky (+ na formu)
- lžička mleté cejlonské skořice
- špetka soli
- 1 velké jablko
- citronová šťáva
Krok 1
Sušenky jsou jednoduché a rychle hotové, a proto si nejprve zapněte troubu na 180 °C (horní i spodní ohřev), aby se dostatečně vyhřála.
Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok odpadne, pokud použijete papírové košíčky na pečení. Záleží na vás, pro jaký způsob se rozhodnete, doporučuji formu, lépe udrží drobenku ve tvaru sušenek.
Krok 2
Změklé máslo šlehejte společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do krémova – použijte ruční šlehač. Přidejte mouku, skořici a sůl a několik minut míchejte šlehačem. Po chvilce rukama vypracujte drobenku.
Podle toho, jak máte rádi skořici, upravte její množství. My skořici milujeme, ale pro někoho může být 1 lžička moc, raději ji přidávejte postupně.
Krok 3
Vyberte šťavnaté jablko. Na jablečné dezerty a moučníky se doporučují navinulá jablka, aby výsledná chuť nebyla fádní. Jablko nemusíte loupat, a tak je lepší plod červené barvy, sušenka vypadá po upečení lépe. Jablko pokrájejte na drobné kostičky a promíchejte je s citronovou šťávou.
Krok 4
Drobenku rozdělte na 6 dílů. Do formy na muffiny (12 ks) vložte do každé jamky z každého dílu drobenky tři čtvrtiny a trochu ji přitlačte. Můžete použít lžíci, ale jde to i rukou. Navrch rozprostřete kousky jablek a posypte zbylou čvrtinou drobenky, tu už nestlačujte, nechte ji volně.
Krok 5
Sušenky vložte na střední rošt v troubě a pečte zhruba 21–25 minut. Upečené nechte zcela vychladnout ve formě, zpevní se. Pokud byste je vyndavali teplé, jsou měkké a mohly by se polámat.
Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem, ozdobte polevou nebo nechte jen tak. Vydrží (jestliže je hned nesníte) asi 2–3 dny.