jaktak.cz

Jak snadno upéct sušenky s jablky ze skořicové drobenky | oblíbený recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Už jste někdy ochutnali crumble? Tyto snadné a výborné sušenky jsou totiž také z drobenky a ovoce.  V našem receptu je skořicová drobenka doplněná jablky, ale snadno je nahradíte jiným sezonním ovocem podle momentální dostupnosti. V zimě se hodí i sušené ovoce předem namočené ve vodě, čaji, nebo pro dospělé v rumu. Sušenky se vyplatí mít v zásobě, můžete je uchovávat v mrazničce a chvilku před podáváním nechat povolit.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12 sušenek ve formě na muffiny

Na drobenku:

  • 185 g změklého másla (+ trochu více na vymazání formy)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 275 g hladké mouky (+ na formu)
  • lžička mleté cejlonské skořice 
  • špetka soli
  • 1 velké jablko
  • citronová šťáva

 

 

Krok 1

Sušenky jsou jednoduché a rychle hotové, a proto si nejprve zapněte troubu na 180 °C (horní i spodní ohřev), aby se dostatečně vyhřála.

Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok odpadne, pokud použijete papírové košíčky na pečení. Záleží na vás, pro jaký způsob se rozhodnete, doporučuji formu, lépe udrží drobenku ve tvaru sušenek. 

Krok 2

Změklé máslo šlehejte společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do krémova – použijte ruční šlehač. Přidejte mouku, skořici a sůl a několik minut míchejte šlehačem. Po chvilce rukama vypracujte drobenku.

Podle toho, jak máte rádi skořici, upravte její množství. My skořici milujeme, ale pro někoho může být 1 lžička moc, raději ji přidávejte postupně.

Krok 3

Vyberte šťavnaté jablko. Na jablečné dezerty a moučníky se doporučují navinulá jablka, aby výsledná chuť nebyla fádní. Jablko nemusíte loupat, a tak je lepší plod červené barvy, sušenka vypadá po upečení lépe. Jablko pokrájejte na drobné kostičky a promíchejte je s citronovou šťávou.

Krok 4

Drobenku rozdělte na 6 dílů. Do formy na muffiny (12 ks) vložte do každé jamky z každého dílu drobenky tři čtvrtiny a trochu ji přitlačte. Můžete použít lžíci, ale jde to i rukou. Navrch rozprostřete kousky jablek a posypte zbylou čvrtinou drobenky, tu už nestlačujte, nechte ji volně. 

Krok 5

Sušenky vložte na střední rošt v troubě a pečte zhruba 21–25 minut. Upečené nechte zcela vychladnout ve formě, zpevní se. Pokud byste je vyndavali teplé, jsou měkké a mohly by se polámat.

Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem, ozdobte polevou nebo nechte jen tak. Vydrží (jestliže je hned nesníte) asi 2–3 dny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-snadno-upect-susenky-s-jablky-ze-skoricove-drobenky-oblibeny-recept.html