Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat mrkvové overning oats | recept bez vaření

Jak udělat mrkvové overning oats | recept bez vaření

Overning oats je nevařená kaše připravená z ovesných vloček a dalších přísad. Kaše je typickým snídaňovým pokrmem, protože vločky se nechávají přes noc namočené v mléce, aby změkly. Avšak nic vám nebrání, abyste si kaši udělali kdykoli na ni dostanete chuť, jen počítejte s tím, že ji musíte namíchat minimálně hodinu před konzumací.

Název jsme ponechali tak, jak je uvedený autorem v kuchařce, podle které jsme tento návod na mrkvovo-ovesnou specialitu připravili (a pochutnali si).

Co je potřeba

Toto množství ingrediencí postačí na 2 porce

  • 50 g strouhané mrkve
  • 50 g ovesných vloček
  • 1 lžička chia semínek
  • ½ lžičky mletého kardamonu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička medu
  • ½ banánu
  • 50 g jogurtu
  • 2 medjool datle
1

V uzavíratelné sklenici smícháme mrkev, ovesné vločky, chia semínka, kardamon, skořici a mléko s medem. Sklenici dáme do lednice alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc).

2

Banán rozmixujeme s datlemi a jogurtem. Sklenici vyndáme z lednice, promícháme a kaši podáváme s rozmixovaným banánem.

snídaňová ovesná kaše – overnight oats

Proč jsou v receptu datle Medjool?

Datle Medjool jsou jednou z největších odrůd datlí a říká se, že jsou také nejchutnější. Mají medovo-karamelovou chuť a jsou právem považovány za delikatesu. Datle Medjool se u nás prodávají většinou sušené s peckou. Pecku nevyhazujte, vypěstujte si datlovník, je to snadné.

Z datlí si můžete vyrobit náhradu cukru – datlový sirup. Vyzkoušejte, má mnohostranné využití.

A pokud jste na sladké, upečte si orientální datlovou cukrovinku. Je neobvyklá a opravdu skvělá.

Výhody konzumace ovesných vloček a další rady a tipy

Ovesné vločky jsou obilným výrobkem z rozdrcených ovesných zrn, v podstatě se řadí mezi celozrnné produkty. Používají se v mnoha receptech např. na kaše, müsli, pečivo, zahušťování polévek aj. Ovesné vločky na dlouhou dobu zasytí a dodají tělu energii a důležité živiny. Více o nich se dozvíte z tohoto článku.

Tipy

Líbí se vám recept? Najdete ho (a mnoho dalších) v kuchařce Jíme zdravě ve městě i na venkově.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.