Jak udělat mrkvové overning oats | recept bez vaření
Overning oats je nevařená kaše připravená z ovesných vloček a dalších přísad. Kaše je typickým snídaňovým pokrmem, protože vločky se nechávají přes noc namočené v mléce, aby změkly. Avšak nic vám nebrání, abyste si kaši udělali kdykoli na ni dostanete chuť, jen počítejte s tím, že ji musíte namíchat minimálně hodinu před konzumací.
Název jsme ponechali tak, jak je uvedený autorem v kuchařce, podle které jsme tento návod na mrkvovo-ovesnou specialitu připravili (a pochutnali si).
Co je potřeba
Toto množství ingrediencí postačí na 2 porce
- 50 g strouhané mrkve
- 50 g ovesných vloček
- 1 lžička chia semínek
- ½ lžičky mletého kardamonu
- ½ lžičky mleté skořice
- 200 ml mléka
- 1 lžička medu
- ½ banánu
- 50 g jogurtu
- 2 medjool datle
Krok 1
V uzavíratelné sklenici smícháme mrkev, ovesné vločky, chia semínka, kardamon, skořici a mléko s medem. Sklenici dáme do lednice alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc).
Krok 2
Banán rozmixujeme s datlemi a jogurtem. Sklenici vyndáme z lednice, promícháme a kaši podáváme s rozmixovaným banánem.
Datle Medjool jsou jednou z největších odrůd datlí a říká se, že jsou také nejchutnější. Mají medovo-karamelovou chuť a jsou právem považovány za delikatesu. Datle Medjool se u nás prodávají většinou sušené s peckou. Pecku nevyhazujte, vypěstujte si datlovník, je to snadné.
Z datlí si můžete vyrobit náhradu cukru – datlový sirup. Vyzkoušejte, má mnohostranné využití.
A pokud jste na sladké, upečte si orientální datlovou cukrovinku. Je neobvyklá a opravdu skvělá.
Ovesné vločky jsou obilným výrobkem z rozdrcených ovesných zrn, v podstatě se řadí mezi celozrnné produkty. Používají se v mnoha receptech např. na kaše, müsli, pečivo, zahušťování polévek aj. Ovesné vločky na dlouhou dobu zasytí a dodají tělu energii a důležité živiny. Více o nich se dozvíte z tohoto článku.
Líbí se vám recept? Najdete ho (a mnoho dalších) v kuchařce Jíme zdravě ve městě i na venkově.