Jak udělat Millefoglie | recept na moučník
Co je potřeba
Pro 4 osoby:
0,5 kg listového těsta
6 vajec
250 g cukru krupice
1 l mléka
1 vanilkový lusk
130 g hladké mouky
250 g mascarpone
200 g moučkového cukru
kůra a šťáva z 2 citronů
2 bílky
Mléko svaříme s citronovou kůrou a vanilkou, odstavíme, odstraníme kůru a vanilku a vmícháme rozšlehaná vejce s cukrem.
Vrátíme na oheň a do směsi prosijeme mouku. Mícháme 5 minut do zhoustnutí a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme mascarpone.
Vyválené těsto rozložíme na plech (na 4 porce potřebujeme 2 až 3 pláty těsta), propícháme vidličkou, aby zůstalo tenké a pečeme na 180°, po 7 minutách těsto posypeme moučkovým cukrem a dopečeme dozlatova.
Moučkový cukr vytvoří krustu. Zbylý moučkový cukr vyšleháme s bílky a citronovou šťávou.
Upečené listové těsto nakrájíme na stejně velké plátky, skládáme je na sebe a mezi plátky mažeme připravený krém.
Upečené listové těsto nakrájíme na stejně velké plátky, skládáme je na sebe a mezi plátky mažeme připravený krém.
Tipy
Těsto vyválejte od středu ke krajům.
Listové těsto můžete nahradit fillo těstem.
Nemáte-li silikonovou podložku, použijte pečící papír.
Mascarpone je potřeba hlídat, aby se nepřešlehalo.
Šlehačku vmíchávejte velmi zlehka.
Diskuze k článku