Jak udělat kynutý borůvkový koláč | recept
Jak udělat kynutý borůvkový koláč | recept. Jednoduchý, rychlý, bezproblémový. Kynutý borůvkový koláč jako sladké hlavní jídlo můžeme připravit snadno a rychle, aniž bychom přitom museli z kredence vytáhnout všechno náčiní. Jak udělat kynutý borůvkový koláč z litého těsta? Nabízíme recept na skutečnou borůvkovou „bleskovku“ – při zachování tradiční kvality.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
3 dcl vlažného mléka
1/2 kostky droždí
1 vejce a 1 žloutek
50 g cukru + na poprášení
1/2 lžičky soli
citronová kůra
špetka muškátového oříšku
50 g másla
200 g polohrubé mouky
1/2 kg borůvek
špetka skořice na posypání
Kynutý borůvkový koláč podle nabízeného receptu je sice určen k rychlé spotřebě – začerstva – ale nedá moct práce, takže ho můžeme upéct jen menší množství.
Do mísy nalijeme tři deci vlažného mléka. Rozdrobíme do něj půl balíčku droždí. Rozmícháme jedno celé vejce a jeden žloutek, půl kávové lžičky soli a 50 gramů cukru. Máme-li citron, ostrouháme kůru asi z jedné třetiny. Třikrát strouhneme muškátového oříšku máme-li. Rozpustíme 50 gramů másla (pětina kostky) a vlijeme do mléka.
Mícháme mlékem s přísadami a pomalu přisypáváme polohrubou mouku, až vznikne husté těsto (asi 200 gramů). Musí být ale stále tekuté. Kdybychom mouky nasypali moc, přikápneme vlažné mléko, ale jen málo.
Necháme dvacet minut kynout. Mezitím přebereme asi půl kilogramu borůvek. Neoplachujeme je, rozmočily by se. Jen je zbavíme nežádoucích příměsí: lístečků, jehličí, ploštitc. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň.
Pekáč nebo pečící nádobu s vyšším okrajem dobře vymažeme olejem. Na pekáč nalijeme kynuté těsto a dobře ho rozprostřeme po celé ploše. Pomáháme si nakloněním pekáče nebo pružnou stěrkou. Na těsto nasypeme hustě borůvky, aby bylo celé zakryté. Pocukrujeme krystalovým cukrem a trochu poprášíme skořicí. Rychle upečeme při 200 stupních.
Tento typ těsta se používá pro přípravu moučníků, které se jedí ještě vlahé – třeba jako hlavní sladké jídlo. Druhý den by už koláč nebyl tak chutný. Proto ho připravujeme jen takové množství, které se sní hned.
Diskuze k článku