Jak udělat kynutý borůvkový koláč | recept
Jak udělat kynutý borůvkový koláč | recept. Jednoduchý, rychlý, bezproblémový. Kynutý borůvkový koláč jako sladké hlavní jídlo můžeme připravit snadno a rychle, aniž bychom přitom museli z kredence vytáhnout všechno náčiní. Jak udělat kynutý borůvkový koláč z litého těsta? Nabízíme recept na skutečnou borůvkovou „bleskovku“ – při zachování tradiční kvality.
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
3 dcl vlažného mléka
1/2 kostky droždí
1 vejce a 1 žloutek
50 g cukru + na poprášení
1/2 lžičky soli
citronová kůra
špetka muškátového oříšku
50 g másla
200 g polohrubé mouky
1/2 kg borůvek
špetka skořice na posypání
Krok 1
Kynutý borůvkový koláč podle nabízeného receptu je sice určen k rychlé spotřebě – začerstva – ale nedá moct práce, takže ho můžeme upéct jen menší množství.
Krok 2
Do mísy nalijeme tři deci vlažného mléka. Rozdrobíme do něj půl balíčku droždí. Rozmícháme jedno celé vejce a jeden žloutek, půl kávové lžičky soli a 50 gramů cukru. Máme-li citron, ostrouháme kůru asi z jedné třetiny. Třikrát strouhneme muškátového oříšku máme-li. Rozpustíme 50 gramů másla (pětina kostky) a vlijeme do mléka.
Krok 3
Mícháme mlékem s přísadami a pomalu přisypáváme polohrubou mouku, až vznikne husté těsto (asi 200 gramů). Musí být ale stále tekuté. Kdybychom mouky nasypali moc, přikápneme vlažné mléko, ale jen málo.
Krok 4
Necháme dvacet minut kynout. Mezitím přebereme asi půl kilogramu borůvek. Neoplachujeme je, rozmočily by se. Jen je zbavíme nežádoucích příměsí: lístečků, jehličí, ploštitc. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň.
Krok 5
Pekáč nebo pečící nádobu s vyšším okrajem dobře vymažeme olejem. Na pekáč nalijeme kynuté těsto a dobře ho rozprostřeme po celé ploše. Pomáháme si nakloněním pekáče nebo pružnou stěrkou. Na těsto nasypeme hustě borůvky, aby bylo celé zakryté. Pocukrujeme krystalovým cukrem a trochu poprášíme skořicí. Rychle upečeme při 200 stupních.
Krok 6
Tento typ těsta se používá pro přípravu moučníků, které se jedí ještě vlahé – třeba jako hlavní sladké jídlo. Druhý den by už koláč nebyl tak chutný. Proto ho připravujeme jen takové množství, které se sní hned.