Jak udělat houbový guláš | recept
Houbový guláš – recept. Houbový guláš patří mezi ty oblíbenější způsoby úpravy nasbíraných lesních hub. Houbový guláš je rychlý, velmi levný, a co víc – je akceptovatelný i těmi, kterým se v sezoně houby už trochu zajídají. Nabízíme osvědčený recept na houbový guláš bez masa, guláš se připravuje se zelenou paprikou a rajčaty. A jako přílohu připravíme těstovinovou rýži.
Co je potřeba
- Lesní houby
- Cibule, zelená paprika, česnek, rajčata
- Sůl, kmín, mletý pepř, mletá sladká paprika
- Olej nebo sádlo
- Těstovinová rýže
Sběr lesních hub je vášeň, ale i užitečná a zdraví prospěšná aktivita. Zjištění, že „už rostou“ je pro některé lidi jediným důvodem, vydat se do lesa a pohybovat se v něm „po svých“. Houbařské vášni kupodivu propadají i ti, kdož o houby na talíři moc nestojí. Uvařit houbový guláš s paprikou je v takovém případě docela rozumný kompromis – všichni v něm najdou svou oblíbenou chuť.
Ať jsme si lesní houby nasbírali sami, nebo je dostali, musíme je zpracovat co nejrychleji. Nejdřív je nožíkem nasucho očistíme – jemným škrábáním. V případě daru vytřídíme druhy hub, které sami bezpečně neznáme (dárcovi o tom nemusíme říkat). Velmi zrádný je také hřib žlučník (hořčák, obrázek 1). Má narůžovělé póry a výraznou síťku na nožce. Po ochutnání je silně hořký. I jeden kousek ve směsi zkazí celé dílo. Při čistění rovněž vyhodíme houby plesnivé, odřežeme červivé části, vybereme slimáky.
Na houbový guláš budeme potřebovat kromě lesních hub větší cibuli, zeleninovou papriku, rajčata, nasekaný česnek, mletou papriku, kmín, černý pepř, sůl a tuk (olej nebo sádlo). Určit přesné množství nelze, záleží na množství hub, které chceme zpracovat. Obecně lze říct, že by houby měly převažovat – i proto, že se nejvíc svaří. V celkovém množství by měly tvořit asi tak dvě třetiny objemového množství. Houby nakrájíme na plátky.
Oloupeme a na drobné kousky nakrájíme cibuli. V širším kastrolu rozehřejeme tuk. Opět záleží na množství surovin, ale řídíme se citem – jako když chceme smažit cibulku k jiným účelům. Na tuk nasypeme půl lžičky kmínu, necháme kratičce zapěnit. Přidáme cibulku. Když je sklovitá nasypeme plnou polévkovou lžíci mleté papriky a na proužky nakrájenou zelenou papriku. Rychle zamícháme, aby se mletá paprika nepřipálila.
Papriku za stálého míchání chvíli restujeme. Přisypeme houby, osolíme lžičkou soli a stále mícháme, aby houby pustily tekutinu. Jejich objem se zmenší. Nakonec přidáme rajčata. Osvědčil se poměr na dvě papriky jedno středně velké rajče. Nemusíme je loupat, ale vyřízneme tuhou dužinu v oblasti stopky. Mícháme, až rajčata pustí šťávu. Pak podlijeme asi dvěma deci vody, snížíme teplotu a necháme směs na houbový guláš dusit pod pokličkou.
Mezitím připravíme přílohu k houbovému guláši – těstovinovou rýži. Těstoviny se k dušeným houbám dobře hodí, těstovinová rýže krom toho jídlo trochu ozvláštní. Těstovinová rýže se prodává buď v podobě, že opravdu vypadá jako pravidelná zrnka rýže (velcí výrobci), nebo má trochu nepravidelné tvary a prodavači ji nabízejí jako „drobení“. Na Slovensku lze sehnat i drobné těstoviny – tarhoňu. Také je velmi chutná.
Těstovinovou rýži, drobení či tarhoňu nasypeme na suchou pánev a trochu pečeme – až začne příjemně vonět a mírně zrůžoví. Pak přidáme lžíci oleje, rychle zamícháme (těstovina dostane temně zlatou barvu). Rychle zalijeme jeden a půl násobkem váhové množství horké vody (připravíme si ji třeba v konvici) – příklad na 400 gramů těstoviny 600 mililitrů vody. Přidáme lžičku soli. Snížíme teplotu, přikryjeme poklicí a 15 až 20 minut bez míchání dusíme.
Dokončíme houbový guláš. Nebudeme ho ničím zahušťovat – houby se „postaraly“. Kdyby nám houbový guláš připadal moc hustý, můžeme trochu naředit vodou. Kdyby byl naopak řídký, zvýšíme na chvíli teplotu a za stálého míchání necháme tekutinu trochu odpařit. Obvykle to ale není nutné. Ochutnáme, dochutíme solí, mletým pepřem, případně troškou pálivé papriky – jen pro pikantnost (a pro dospělé). Žádných průmyslových kořenidel není třeba.
Tipy
- Když houbový guláš před dokončením zalijeme smetanou, dostaneme jinou variantu guláše, a také výtečnou.
- Těstoviny ke guláši z hub si můžeme vyrobit sami – z vajec a hrubé mouky připravíme velmi tuhé těsto, které pak nastrouháme na hrubém struhadle. Pro opražení ale musí být suché.
Diskuze k článku