Jak udělat grilované ovoce s lahodnou vanilkovou omáčkou | recept
Jak udělat grilované ovoce s lahodnou vanilkovou omáčkou | recept. Lahodný a zároveň univerzálně použitelný je banán. Na banánech si pochutnáváme již přes 10 000 let, toto ovoce má pozitivní vliv na mozek, nervovou soustavu, svaly a trávicí soustavu. Pokud si budete banány dopřávat pravidelně, nebudete mít problém se spánkem. Další lahůdkou na grilu může být avokádo, papája či mango.
Co je potřeba
Na 10 porcí:
6 banánů
4 hrušky
4 jablka
1 ananas
10 lžiček karamelu
500 g hnědého cukru
1 limeta
koření dle chuti (badyán, anýz, muškátový květ, perníkové koření)
Na vanilkovou omáčku:
500 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
150 g cukru krystal
5 žloutků
tokajské víno
Nejprve do zapékacích misek nasypeme kousky ovoce a přelijeme je karamelem, který si připravíme na pánvi z cukru a kousku másla, který na závěr provaříme s trochou vody.
Potom ovoce posypeme hnědým cukrem, limetovou kůrou, dáme trochu limetové šťávy a přidáme koření podle chuti.
Misky zabalíme do alobalu a na grilu podusíme, aby ovoce změklo.
Podáváme s vanilkovou omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu:
Smetanu smícháme s vanilkovými semínky a polovinou dávky cukru a přivedeme k varu. Pak do ní zavaříme žloutky, které předem vyšleháme se zbytkem cukru, a přitom vydatně mícháme, aby se omáčka dobře provařila a nezůstaly v ní hrudky.
Odstavíme, dochutíme vínem a dáme vychladit. Poté omáčkou zalijeme grilované ovoce a dozdobíme bylinkou.
Tipy
Trocha alkoholu dodá ovoci zajímavý chuťový akcent.
Přibližně 10 minut před grilováním je můžeme pokapat amarettem či rumem.
Diskuze k článku