Co je potřeba

Na česnek v sádle:

  • 500 g česneku
  • 200 g sádla
  • 90 g soli

Na česnek v soli:

  • 1 kg česneku
  • 200-350 g soli
1

Na česnekovou pastu do zásoby vybíráme menší česnekové palice z vlastní sklizně, větší necháme na přímou spotřebu nebo zapletení do dekorativních copů. Pokud česnek kupujete, v  tržnici nebo u pěstitelů se dá koupit levněji nižší jakostní třída. Vybíráme odrůdu, která nám vyhovuje po chuťové stránce. Každý česnek je jiný, některý má velmi ostrou chuť, jiný mohou lidé s citlivým zažíváním. Dobře informovaný prodejce musí být schopen poradit, ale pro jistotu si zjistěte informace sami, třeba na internetu.

2

Česnek je potřeba nejprve oloupat. Je to ta nejméně příjemná část přípravy. Doporučuji česnek loupat v chirurgických rukavicích. Kdo má citlivou pokožku, česnek by ho mohl poleptat (vlastní zkušenost). Čerstvý česnek má opravdu říz. Existují různá doporučení, jak si loupání česneku usnadnit, vždy jsem se ale pokorně vrátila k ručnímu způsobu. Oloupaný česnek prolisujte, umelte na masovém strojku nebo umixujte.

3

Česnek se solí

Suroviny:

  • 1 kg česneku
  • 200-350 g soli

Namletý česnek promíchejte se solí a napěchujte do sklenic. Uzavřete víčkem a skladujte v chladu. Pokud budete dělat pastu z čerstvého česneku, zůstane hezky bílá po celou dobu uskladnění. Pasta, která se dělá na jaře z uskladněného česneku bývá nažloutlá až nazelenalá. Nazelenalou barvu má na svědomí klíček, jestliže stroužek podélně překrojíte a celou středovou část vyndáte, barvu zlepšíte. Avšak zcela bílá, jakou docílíte z česneku právě sklizeného, nebude.

4

Česnek v sádle

Suroviny:

  • 500 g česneku
  • 200 g sádla
  • 90 g soli

U česneku v soli mně vadí přílišná slanost, a proto dávám přednost česneku v sádle. Na pánvi rozpustíte sádlo a přidáte česnek se solí. Promícháte, aby veškerý česnek byl sádlem obalený. Pozor! Směs se nesmí vařit, sádlo se musí jen rozehřát.

5

Směsí česneku se sádlem naplňte menší skleničky, uzavřete a uchovejte v chladu. Hodí se do všech jídel i na potření např. langošů. 

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.5
Average: 3.5 (6 votes)