Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kečup z černého rybízu | recept

Jak uvařit kečup z černého rybízu | recept

Kečup z černého rybízu | recept. Černý rybíz je snad nejzdravější ovoce našeho pásma. Jeho specifická vůně mnoha lidem vadí a proto jeho spotřeba u nás není příliš vysoká. Je to škoda, protože obsahuje velké množství vitaminu C, který přechází i do konzerv s rybízem. Džem z černého rybízu každý jistě ochutnal, je jedinečný a chuťově snad nejlepší. Já vám dnes nabízím netradiční recept na rybízový kečup, který je také jedinečný. Hodí se ke grilovaným masům nebo na přípravu omáček. Snad vám zachutná stejně jako mně. Recept jsem od někoho dostala, takže se chlubím cizím peřím.

Co je potřeba

  • 1 kg černého rybízu
  • 500 g krupicového cukru
  • 1/8 l vinného octa
  • 1/2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 1 kávová lžička mletého hřebíčku
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky strouhané citronové kůry
1

Opláchnutý rybíz lehce podlijeme vodou a přivedeme do varu. Šťouchadlem na brambory kuličky rozdrtíme a vaříme ještě 10 minut. Rybíz vaříme, aby co nejvíc prospěšných látek ze slupek bobulí přešlo do šťávy. Kdo je líný otrhávat rybíz od třapin, může ho vařit i s nimi.

2

Ještě horký rozvařený rybíz propasírujeme přes husté síto, odstraníme tím zbytky slupek, jadérka a popř. třapiny. Rybíz houstne i zastudena, proto je nutné pasírovat ještě horké ovoce, později to nejde tak snadno.

3

Do rybízové kaše přidáme všechny suroviny kromě cukru. Cukr přidáváme až směs zhoustne, jinak se kečup připaluje a prská. Vaříme za občasného zamíchání asi 20 minut.

4

Po dvaceti minutách vaření by měla směs dostatečně zhoustnout. Záleží na velikosti použité nádoby. Přisypeme krupicový cukr a směs vaříme až do jeho rozpuštění. Kečup by měl být hustý tak akorát. Jestliže se vám zdá být příliš řídký, ještě chvilku ho vařte.

5

Hotový rybízový kečup naléváme do čistých sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru na 10 minut. Zavařovat se nemusí, nekazí se. Je tak dobrý, že ani nemá čas se zkazit :) Přeji dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.