Jak na pestrobarevný, delikátně pikantní zelný salát s neotřelou rajčatovou zálivkou
Pestrobarevná kompozice vybraných druhů zeleniny v pojetí nakládané okurky, sladké mrkve i pikantního zelí je dokonalou chuťovou harmonií pro následné zapojení rajčatového pyré, coby neotřelé rajčatové zálivky do zelného salátu přidané.
Co je potřeba
Do základu pikantního zelného salátu:
- 1 střední hlávka zelí
- 1 lžíce soli
- 3 velké mrkve
- 8 ks nakládaných okurek
- 1 červená cibule
- 3–4 stonky zelené jarní cibulky
- 2 hrsti nasekané petrželky
Do neotřelé rajčatové zálivky:
- 10 lžic rajčatového pyré
- 5 lžic ostrého kečupu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle vlastní chuti
Střední hlávku zelí nakrouhejte na tenké nudličky a ve velké míse je promíchejte se solí. Takto nechejte přibližně hodinu odležet, aby nakrouhané zelné nudličky náležitě změkly a staly se poddajným základem výsledného delikátně pikantního zelného salátu. Prosolené zelné nudličky v průběhu odležení několikrát rukou promačkejte.
Do promíchaného pestrobarevného zelného salátu následně zapojte neotřelou rajčatovou zálivku tím, že do mísy k zelnému základu přidáte patřičné množství rajčatového pyré i ostrého kečupu a po důkladném promíchání již pikantní zelný salát obohatíte olivovým olejem, osolíte a opepříte.
Aby dokonale vynikala pikantnost tohoto pestrobarevného zelného salátu odložte jej do lednice a podávejte až druhý den, kdy se chutě náležitě prolnou a zelné nudličky ještě více změknou.
Tipy
- Pikantnost rajčatové zálivky, respektive celého zelného salátu, můžete zmírnit přidáním sladkého kečupu na místo ostrého nebo ba naopak zvýšit přidáním oblíbené čili omáčky.
Diskuze k článku