Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na pestrobarevný, delikátně pikantní zelný salát s neotřelou rajčatovou zálivkou

Pestrobarevná kompozice vybraných druhů zeleniny v pojetí nakládané okurky, sladké mrkve i pikantního zelí je dokonalou chuťovou harmonií pro následné zapojení rajčatového pyré, coby neotřelé rajčatové zálivky do zelného salátu přidané.

Co je potřeba

Do základu pikantního zelného salátu:

  • 1 střední hlávka zelí
  • 1 lžíce soli
  • 3 velké mrkve
  • 8 ks nakládaných okurek
  • 1 červená cibule
  • 3–4 stonky zelené jarní cibulky
  • 2 hrsti nasekané petrželky

Do neotřelé rajčatové zálivky:

  • 10 lžic rajčatového pyré
  • 5 lžic ostrého kečupu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Střední hlávku zelí nakrouhejte na tenké nudličky a ve velké míse je promíchejte se solí. Takto nechejte přibližně hodinu odležet, aby nakrouhané zelné nudličky náležitě změkly a staly se poddajným základem výsledného delikátně pikantního zelného salátu. Prosolené zelné nudličky v průběhu odležení několikrát rukou promačkejte.

nakrouhaní a prosolení hlávkového zelí
2

Ke konci doby potřebné k měknutí zelí očistěte mrkev, nastrouhejte ji nahrubo a společně s nahrubo nastrouhanými nakládanými okurkami, ze kterých předem důkladně vymačkejte šťávu, přidejte do zelného základu. Všechnu zeleninu pak společně v míse rukou opět promačkejte a promíchejte.

přidání nastrouhané mrkve a nakládané okurky
3

Zelný základ nyní doplňte další pestrobarevnou zeleninou, a to najemno nasekanou červenou cibulkou, na kolečka nakrájenou zelenou jarní cibulkou a čerstvou voňavou petrželkou. Vše naposledy opět rukou promačkejte a promíchejte. 

doplnění zelného základu další pestrobarevnou zeleninou
4

Do promíchaného pestrobarevného zelného salátu následně zapojte neotřelou rajčatovou zálivku tím, že do mísy k zelnému základu přidáte patřičné množství rajčatového pyré i ostrého kečupu a po důkladném promíchání již pikantní zelný salát obohatíte olivovým olejem, osolíte a opepříte.

Aby dokonale vynikala pikantnost tohoto pestrobarevného zelného salátu odložte jej do lednice a podávejte až druhý den, kdy se chutě náležitě prolnou a zelné nudličky ještě více změknou.

zapojení neotřelé rajčatové zálivky
závěrečné obohacení zelného salátu olivovým olejem

Tipy

  • Pikantnost rajčatové zálivky, respektive celého zelného salátu, můžete zmírnit přidáním sladkého kečupu na místo ostrého nebo ba naopak zvýšit přidáním oblíbené čili omáčky.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články