Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku. Chcete-li honosněji, můžeme tuto cukrovinku označit jako fudge. Tedy úžasně sladkou, měkkou, vláčnou a mírně lepivou hmotu, která se stane závislostí. Nic jiného totiž nemůže být důsledkem naprosto dokonalého spojení slazeného kondenzovaného mléka, másla, mléčné čokolády a v tomto případě sekaných mandlí. 

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě, pekáčku o velikosti 20 x 20 cm(

(vystačíte si s jakoukoli plastovou krabičkou na svačiny o podobných rozměrech – já použila 25 x 16 cm)

  • 1 plechovka kondenzovaného zahuštěného slazeného mléka
  • 100 g másla
  • 300 g mléčné čokolády
  • 1-2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g sekaných mandlí (či i jiných ořechů)
1

​​​​​​Nalámanou čokoládu s máslem pomalu a za občasného promíchání rozpouštějte ve vodní lázni.

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku
2

Teplou ji vlijte do mísy s kondenzovaným mlékem (Salkem) a promíchejte

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku
3

Přidejte sekané mandle a vanilkový extrakt v množství dle vlastní chuti.

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku
4

Promíchanou polotuhou, vláčnou hmotu urovnejte do formy či pekáčku vyloženého alobalem, uhlaďte povrch a dejte do lednice přes noc ztuhnout. Místo alobalu můžete do formy použít i pečicí papír.

Další den nakrájejte na menší kostičky či obdélníčky. Pro ostrý řez doporučuji krájet nožem namočeným v horké vodě. Nakrájené karamelky uchovávejte v lednici.

Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku

Tipy

V této podobě, s mléčnou čokoládou, je karamelka vyloženě pro milovníky sladkého.Pro ještě o něco sladší karamelky lze mléčnou čokoládu nahradit bílou variantou. Pokud naopak patříte k těm, kteří raději méně sladké, zakomponujte čokoládu hořkou, ideálně tu na vaření.

Pozn.: Pokud zvolíte bílou variantu čokolády, doporučuji zpestřit jinými ořechy než mandlemi, například neloupanými vlašskými či lískovými pro barevnost.

 

 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.