Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku
Jak udělat čokoládové karamelky s mandlemi | recept na domácí cukrovinku. Chcete-li honosněji, můžeme tuto cukrovinku označit jako fudge. Tedy úžasně sladkou, měkkou, vláčnou a mírně lepivou hmotu, která se stane závislostí. Nic jiného totiž nemůže být důsledkem naprosto dokonalého spojení slazeného kondenzovaného mléka, másla, mléčné čokolády a v tomto případě sekaných mandlí.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá formě, pekáčku o velikosti 20 x 20 cm(
(vystačíte si s jakoukoli plastovou krabičkou na svačiny o podobných rozměrech – já použila 25 x 16 cm)
- 1 plechovka kondenzovaného zahuštěného slazeného mléka
- 100 g másla
- 300 g mléčné čokolády
- 1-2 lžičky vanilkového extraktu
- 150 g sekaných mandlí (či i jiných ořechů)
Krok 1
Nalámanou čokoládu s máslem pomalu a za občasného promíchání rozpouštějte ve vodní lázni.
Krok 2
Teplou ji vlijte do mísy s kondenzovaným mlékem (Salkem) a promíchejte.
Krok 3
Přidejte sekané mandle a vanilkový extrakt v množství dle vlastní chuti.
Krok 4
Promíchanou polotuhou, vláčnou hmotu urovnejte do formy či pekáčku vyloženého alobalem, uhlaďte povrch a dejte do lednice přes noc ztuhnout. Místo alobalu můžete do formy použít i pečicí papír.
Další den nakrájejte na menší kostičky či obdélníčky. Pro ostrý řez doporučuji krájet nožem namočeným v horké vodě. Nakrájené karamelky uchovávejte v lednici.
V této podobě, s mléčnou čokoládou, je karamelka vyloženě pro milovníky sladkého.Pro ještě o něco sladší karamelky lze mléčnou čokoládu nahradit bílou variantou. Pokud naopak patříte k těm, kteří raději méně sladké, zakomponujte čokoládu hořkou, ideálně tu na vaření.
Pozn.: Pokud zvolíte bílou variantu čokolády, doporučuji zpestřit jinými ořechy než mandlemi, například neloupanými vlašskými či lískovými pro barevnost.