Jak udělat cheesecake | recept
Jak udělat cheesecake | recept. Cheesecake - sýrový dort. Tento název milovníky sladkostí obvykle odradí, protože se domnívají, že bude slaný. Jenže je to jinak! Dort je sladký, i když má neobvyklou chuť.
Co je potřeba
250 g máslových sušenek
125 g másla
600 g krémového sýra (Mascarpone, tučný měkký tvaroh, ricotta)
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička citrónové šťávy
3 vejce + 1 žloutek
2x 250 g zakysané smetany (jedna na potření hotového moučníku)
Sušenky rozdrtíme, přidáme změklé máslo a vytvoříme hmotu.
Hmotu dáme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem. Celou formu je třeba vytřít máslem.
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém.
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, zašleháme a stejně zapracujeme i zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, a krém nalijeme na sušenkový podklad
Necháme 5 minut v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychládat.
Vychladlý dort zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne. Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy.
Tipy
Místo máslových sušenek můžete použít BeBe sušenky, nebo karamelové sušenky.
Diskuze k článku