Jak udělat boršč | recept na polévku
Jak udělat boršč | recept na polévku. Ochutnejte něco netradičního, zabrousíme trochu do ruské kuchyně. Uděláme si podle receptu boršč - výtečnou polévku z červené řepy. Jak boršč uvařit? Krok za krokem vás přípravou boršče provedu.
Co je potřeba
pro 12 – 16 osob
2 kg červené řepy
1 kg pórku
2 celery
4 petržele
4 cibule
hlávka zelí
120 g másla
4 l telecího vývaru (zeleninový)
300 ml octa nebo citronové šťávy
bobkový list
1 kg hrudí hovězího
4 hřebíčky
majoránka
1 kachna
sůl
pepř
250 g zakysané smetany
4 lžíce posekané petrželky
kopr
6 celých červených řep odložíme stranou. Ostatní stejně jako pórek, celer, petržel, cibuli a zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s připravenou zeleninou a osmažíme.
Přilijeme vývar a ocet. Přidáme hovězí hrudí, bobkový list, majoránku, 4 hřebíčky a pod poklicí na malém ohni vaříme jeden a půl hodiny. Mezitím pečeme kachnu v troubě při 200°C jednu hodinu.
Po hodině a půl varu přidáme k hovězímu do hrnce kachnu a vše dál vaříme asi hodinu, dokud nejsou obě masa měkká. Maso vyjmeme, z polévky sebereme tuk, osolíme, opepříme.
Zbylou červenou řepu nastrouháme na jemno a šťávu zachycujeme do nádoby. Tu pak smícháme se zakysanou smetanou a 4 lžičkami petrželky a vmícháme do polévky.
Kachnu a hovězí rozporcujeme, uložíme na předehřátou plochou mísu a zalijeme trochou polévky.
Zbylou polévku nalijeme do polévkové mísy, posypeme koprem a podáváme s masem.
Diskuze k článku