Jak připravit venkovskou cibulačku | recept
Venkovská cibulačka | recept. Cibulačka je česká klasika, která v našem jídelníčku má pevnou pozici. Jednak je jednoduchá na přípravu a dostupnost ingrediencí, a v neposlední řadě je zdravá, chutná a v podstatě finančně nenáročná. Venkovská cibulačka je specifická tím, že je obohacená a chuťově vylepšená strouhaným sýrem. Připravte si cibulačku podle receptu z venkovské kuchyně, chutná jako poctivá cibulová polévka od babičky.
Co víme o cibuli
Že je cibule léčivá a zdravá je známo již odedávna. Pokud chceme cibuli využít jako přírodní lék, nejhodnotnější je v syrovém stavu. Cibule je zásobárnou důležitých látek pro naše tělo. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E, z minerálů železo, hořčík, zinek, draslík, síru, vápník, sodík, jód, fosfor i měď. Cibule také pozitivně ovlivňuje náš trávicí trakt. Udržuje zdravou mikroflóru ve střevech a podporuje plynulé trávení potravy, související se stimulací produkce žluče.
Připravíme světlou jíšku
Jíšku si připravíme tak, že osmaženou cibulku (měla by být jen do světle-růžova) zaprášíme 1 až 2 lžícemi hladké mouky a ještě trochu osmahneme. Pak přimícháme 1 lžíci sladké papriky, tu již nesmažíme, jen krátce promícháme, mohla by se delším smažením spálit. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Můžeme přidat polévkové koření a dochutit.
Housku nakrájíme na kostičky
Nakrájenou housku osmahneme na másle. Při podáváni dáme na talíř hrstičku osmažené housky, zalijeme cibulačkou a na závěr posypeme nastrouhaným sýrem. Sýr se v teplé polévce částečně rozpustí. Cibulačka je hotová. Přeji dobrou chuť!
Diskuze k článku