Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku cibulačku | recept

Jak uvařit polévku cibulačku | recept

Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlačovat infekce, snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a také pomáhá při hubnutí. Pěstování cibule je snadné a na trhu je cibule dostupná celý rok v mnoha odrůdách a barvách. Nejuniverzálnější je cibule kuchyňská se žlutými slupkami. Hodí se k vaření, do salátů i jako chuťová přísada. Dnešní recept je na cibulovou polévku, která je oblíbená především ve Francii. Polévka je jednoduchá, rychlá a se zajímavou chutí. Vyzkoušejte.

Co je potřeba

Na polévku:

  • 50 g másla
  • 5 středně velkých cibulí
  • 1 stroužek česneku
  • 0,75 l vývaru z masa nebo kostí
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • sůl
  • pepř
  • nať libečku

Na krutonky:

  • 2 rohlíky
  • máslo
  • tvrdý sýr (čedar)
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Česnek nasekáme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a za stálého míchání smažíme. Cibule musí získat zlatou barvu, ale nesmí se připálit. Barva cibule určuje barvu hotové polévky.

2

Zhruba po 10 minutách smažení cibule zezlátne. Přidáme 2 polévkové lžíce hladké mouky a 2 minuty mícháme. Do cibulového základu vlijeme suché bílé víno a několik minut vaříme. Téměř všechen alkohol vyprchá a zbyde jen aroma vína. Pomalu začneme přilévat vývar a metličkou prošleháváme, aby v polévce nebyly hrudky. Osolíme, opepříme a vaříme ještě zhruba 15 minut.

3

K polévce si připravíme krutony. Nejrychleji je uděláme z rohlíků, které mohou být starší. Rohlíky nakrájíme na plátky, velmi lehce potřeme máslem a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme na suchém plechu. Krutony zapékáme v troubě při teplotě 200 °C dorůžova. Troubu je nutné hlídat, zapékání trvá několik málo minut.

4

Hotovou polévku nalijeme do misek, posypeme nakrájeným libečkem a trochou sýra. Ozdobíme krutony a servírujeme. Ostatní krutony podáváme zvlášť na talířku a každý si je do polévky vloží sám (aby se nerozmočily). Přeji dobré chutnání!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.