Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlačovat infekce, snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a také pomáhá při hubnutí. Pěstování cibule je snadné a na trhu je cibule dostupná celý rok v mnoha odrůdách a barvách. Nejuniverzálnější je cibule kuchyňská se žlutými slupkami. Hodí se k vaření, do salátů i jako chuťová přísada. Dnešní recept je na cibulovou polévku, která je oblíbená především ve Francii. Polévka je jednoduchá, rychlá a se zajímavou chutí. Vyzkoušejte.
Co je potřeba
Na polévku:
- 50 g másla
- 5 středně velkých cibulí
- 1 stroužek česneku
- 0,75 l vývaru z masa nebo kostí
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 100 ml bílého suchého vína
- sůl
- pepř
- nať libečku
Na krutonky:
- 2 rohlíky
- máslo
- tvrdý sýr (čedar)
Zhruba po 10 minutách smažení cibule zezlátne. Přidáme 2 polévkové lžíce hladké mouky a 2 minuty mícháme. Do cibulového základu vlijeme suché bílé víno a několik minut vaříme. Téměř všechen alkohol vyprchá a zbyde jen aroma vína. Pomalu začneme přilévat vývar a metličkou prošleháváme, aby v polévce nebyly hrudky. Osolíme, opepříme a vaříme ještě zhruba 15 minut.
K polévce si připravíme krutony. Nejrychleji je uděláme z rohlíků, které mohou být starší. Rohlíky nakrájíme na plátky, velmi lehce potřeme máslem a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme na suchém plechu. Krutony zapékáme v troubě při teplotě 200 °C dorůžova. Troubu je nutné hlídat, zapékání trvá několik málo minut.
Diskuze k článku