Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit uzenou polévku s vejci | recept

Jak uvařit uzenou polévku s vejci | recept

Uzená polévka s vejci | recept. Tato hustá nakyslá polévka přijde vhod o Velikonocích, kdy je doma přebytek vykoledovaných vajec a zbylý vývar z uzeného masa. Je nezvyklá, ale uvidíte, že bude strávníkům chutnat. Polévka je sytá, můžete ji podávat s pečivem jako hlavní chod. Množství přidaných vajec si můžete zvýšit podle chuti. Někdy do polévky přidám i nakrájené kousky uzeného masa.

Co je potřeba

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • 1 papriková klobása
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g sádla
  • 1 středně velká cibule
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • zelená petržel nebo pažitka
1

Na sádle nebo jiném tuku dorůžova osmahněte cibuli rozkrájenou na kostičky. Zasypte ji hladkou moukou a upražte zásmažku.

2

Zásmažku zalijte vývarem z uzeného masa. Je-li třeba, přidejte sůl. Někdy se polévka solit nemusí, záleží na tom, jak slané bylo uzené maso. Než přidáte sůl, raději vývar ochutnejte. Povařte 20 minut, občas zamíchejte.

3

Paprikovou nebo jinou pikantní klobásu pokrájejte na kolečka, natvrdo vařená vejce na kousky. Přidejte je do polévky a prohřejte vše společně. Pak odstavte.

4

Do částečně zchladlé polévky zašlehejte zakysanou smetanu. Polévka musí trochu vychladnout, jinak by se smetana srazila. Nakonec vložte sekanou nať petržele nebo pažitky. Podávejte jen tak nebo s pečivem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit velikonoční aspik | recept
Jak připravit velikonoční aspik | recept
Velikonoční aspik | recept. Velikonoce se blíží a při pečení mazanců, beránků a jiných pochoutek se hodně potřebují vejce. Dnešní recept Vám poradí, j…
Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.