jaktak.cz

Jak uvařit uzenou polévku s vejci | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Uzená polévka s vejci | recept. Tato hustá nakyslá polévka přijde vhod o Velikonocích, kdy je doma přebytek vykoledovaných vajec a zbylý vývar z uzeného masa. Je nezvyklá, ale uvidíte, že bude strávníkům chutnat. Polévka je sytá, můžete ji podávat s pečivem jako hlavní chod. Množství přidaných vajec si můžete zvýšit podle chuti. Někdy do polévky přidám i nakrájené kousky uzeného masa.

Co je potřeba

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • 1 papriková klobása
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g sádla
  • 1 středně velká cibule
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • zelená petržel nebo pažitka

Krok 1

Na sádle nebo jiném tuku dorůžova osmahněte cibuli rozkrájenou na kostičky. Zasypte ji hladkou moukou a upražte zásmažku.

Krok 2

Zásmažku zalijte vývarem z uzeného masa. Je-li třeba, přidejte sůl. Někdy se polévka solit nemusí, záleží na tom, jak slané bylo uzené maso. Než přidáte sůl, raději vývar ochutnejte. Povařte 20 minut, občas zamíchejte.

Krok 3

Paprikovou nebo jinou pikantní klobásu pokrájejte na kolečka, natvrdo vařená vejce na kousky. Přidejte je do polévky a prohřejte vše společně. Pak odstavte.

Krok 4

Do částečně zchladlé polévky zašlehejte zakysanou smetanu. Polévka musí trochu vychladnout, jinak by se smetana srazila. Nakonec vložte sekanou nať petržele nebo pažitky. Podávejte jen tak nebo s pečivem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-uzenou-polevku-s-vejci-recept.html