Jak uvařit uzenou polévku s vejci | recept
Uzená polévka s vejci | recept. Tato hustá nakyslá polévka přijde vhod o Velikonocích, kdy je doma přebytek vykoledovaných vajec a zbylý vývar z uzeného masa. Je nezvyklá, ale uvidíte, že bude strávníkům chutnat. Polévka je sytá, můžete ji podávat s pečivem jako hlavní chod. Množství přidaných vajec si můžete zvýšit podle chuti. Někdy do polévky přidám i nakrájené kousky uzeného masa.
Co je potřeba
- 1 l vývaru z uzeného masa
- 1 papriková klobása
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 50 g sádla
- 1 středně velká cibule
- 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- zelená petržel nebo pažitka
Krok 1
Na sádle nebo jiném tuku dorůžova osmahněte cibuli rozkrájenou na kostičky. Zasypte ji hladkou moukou a upražte zásmažku.
Krok 2
Zásmažku zalijte vývarem z uzeného masa. Je-li třeba, přidejte sůl. Někdy se polévka solit nemusí, záleží na tom, jak slané bylo uzené maso. Než přidáte sůl, raději vývar ochutnejte. Povařte 20 minut, občas zamíchejte.
Krok 3
Paprikovou nebo jinou pikantní klobásu pokrájejte na kolečka, natvrdo vařená vejce na kousky. Přidejte je do polévky a prohřejte vše společně. Pak odstavte.
Krok 4
Do částečně zchladlé polévky zašlehejte zakysanou smetanu. Polévka musí trochu vychladnout, jinak by se smetana srazila. Nakonec vložte sekanou nať petržele nebo pažitky. Podávejte jen tak nebo s pečivem.