Jak uvařit běloruský boršč | recept
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulharsku. Každý recept na boršč je trošku jiný, společné mají to, že se jedná o polévku s několika druhy zeleniny a v žádné verzi nesmí chybět červená řepa. Zelenina se vaří ve vývaru z masa a kostí, maso je možné použít skopové, hovězí i vepřové. Tato přesnídávková polévka se podává jako samostatný chod s pečivem. Následující recept je na běloruský boršč, který se připravuje bez přídavku zelí.
Co je potřeba
- 800 g hovězí kližky
- hovězí kosti
- 2 l vody
- 350 g červené řepy
- 1 větší cibule
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 1 velký rajčatový protlak (nebo plechovka rajčat)
- 3 středně velké brambory
- sůl
- 2 bobkové listy
- mletý pepř
- zakysaná smetana
- sádlo
- hladká mouka
- ocet
- cukr
- pikantní klobása
Do tlakového hrnce dáme vařit kosti a hovězí maso. Zatímco vaříme vývar, připravíme si zeleninu. Mrkev a petržel omyjeme a nakrájíme na proužky, stejně tak brambory. Cibuli pokrájíme na kostičky. Celou červenou řepu uvaříme do poloměkka ve vodě. Řepu před vařením neloupeme ani neodkrajujeme kořen, aby nevytekla šťáva. Teprve po uvaření a zchladnutí řepu nakrájíme na stejné proužky jako ostatní zeleninu.
Tipy
Místo vařené červené řepy můžeme do polévky přidat naloženou řepu. V tom případě již nekyselíme octem. Další varianta je řepu před použitím upéct zabalenou v alobalu v troubě.
Diskuze k článku