Jak uchovat houby na zimu | recept na nakládané houby
Úspěšní houbaři si přebytky hub, které nestačili zkonzumovat čerstvé, uchovávají na zimu. Nejčastěji jako sušené, naložené nakyselo, zavařené ve vodě nebo vlastní šťávě a stále častěji zamražené. V zimě pak při přípravě a následné konzumaci houbových jídel mohou vzpomínat na krásné chvíle prožité v lese. Pojďme si připomenout některé způsoby konzervace hub.
Co je potřeba
- chuť do práce
- houby
- čas
- suroviny a materiál dle prováděné činnosti
Sušení
Sušení patří mezi velice oblíbené konzervační metody. Houby obsahují až 90 % vody, takže ztráta hmotnosti je výrazná, ale v sušených plátcích je koncentrovaná chuť a vůně. Houby na sušení nakrájíme na plátky a sušíme rozložené v jedné vrstvě na sítech. Síta umístíme na teplé, dobře větrané místo, nejlepší je průvan. Houby nesušíme na slunci, vhodnější je stín. Houby se výborně suší v sušičce na ovoce. Lze je také sušit v elektrické troubě s pootevřenými dvířky. Sušené houby skladujeme v suchu, ve vzduchotěsných nádobách. Do uskladněných hub se doporučuje přidat několik kuliček celého pepře. Prý je to ochrana proti škůdcům. Před použitím sušené houby namáčíme do vody na několik hodin.
Mrazení
Na mražení hub existuje mnoho rozdílných názorů. Někdo mrazí houby syrové, jiný zase předvařené nebo jinak tepelně zpracované. Já osobně mám výhrady k houbám zmrazeným zasyrova, ony totiž spolehlivě navoní vše ostatní v mrazničce. Před zmrazením nakrájené houby krátce povařte ve slané vodě, stačí 1 minutu. Pak houby prudce ochlaďte a po úplném vychladnutí naplňte do sáčků nebo vhodných nádob a zmražte. Některé druhy hub, např. liška obecná, václavka, sírovec, nejprve osmažte na másle a pak teprve mrazte. Mražené houby se používají bez rozmrazování rovnou k přípravě jídel. Mají tu výhodu, že chutnají k nerozeznání od čerstvých.
Zavařování
Tato metoda dnes není tak častá, je využívána zejména při průmyslovém zpracování hub. Metoda je velmi náročná na čistotu jak hub, tak i sklenic a víček. Je náročná i na čas, ale odměnou je chuť čerstvých hub. Na zavařování používáme jen mladé plodnice. Ty nakrájíme na kousky a předvaříme asi 5 minut v osolené vodě. Na 1 l vody dáváme 1 kávovou lžičku soli. Po uplynutí doby varu houby prudce zchladíme buď pod tekoucí vodou, nebo šetrněji k naší peněžence v misce s vodou a ledem. Studenými naplníme sklenice, zalijeme čistou převařenou vodou a sterilujeme při 100 stupních 30 minut. Třetí den sterilaci opakujeme při stejné teplotě 20 minut. Houby skladujeme v temnu a používáme jako čerstvé.
Nakládání
Oblíbenou pochoutkou jsou houby naložené ve sladkokyselém nálevu. Tyto houby se používají většinou jako chuťovka k jídlu. My je máme rádi pečené společně s kuřetem na másle.
Nabízím vám osvědčený recept na nakládání, vhodný pro všechny druhy hub.
Nakládané houby: Houby nakrájíme a povaříme 10 minut v nálevu z – 1 l vody, rovná polévková lžíce soli, 16 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list.
Houby přecedíme, zchladíme a necháme úplně vychladnout. Pak naskládáme do sklenic, přidáme mrkev, celer, květák a třeba feferonku. Cibuli nedáváme. Zalijeme uvařeným nálevem a sterilujeme 25 minut při 100 stupních.
Nálev na svařené houby: 0,25 l 8% octa, 0,75 l vody, 20 g soli, 120 g cukru, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 3 kul. nového koření, 15 kul. pepře, 1,5 káv. lžičky hořčičného semínka, 1 jalovčinka, 0,5 káv. lžičky plodu koriandru
Diskuze k článku