Co je potřeba

  • kapie nebo silnostěnné červené papriky

Nálev:

  • 1 l vody
  • 0,3 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 100 g cukru

Do každé sklenice o obsahu 380 ml:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 bobkový list
  • polovina kávové lžičky hořčičných semínek
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
1

Ke konzervování jsou nejvhodnější kapie nebo silnostěnné červené papriky. Nehodí se paprika zelená, mění barvu a nevypadá hezky. Papriku omyjte, rozkrojte na poloviny či čtvrtky a odstraňte semeník i vnitřní lišty.

2

Z výše uvedených ingrediencí svaříme nálev. Vodu se solí a cukrem přivedeme k varu, teprve pak přidáme ocet, přivedeme znovu k varu a ihned odstavíme. Papriky naskládáme do sklenic, do každé sklenice přidáme koření a lžíci oleje. Nejlepší je slunečnicový, je chuťově neutrální a neovlivní chuť naložených paprik. Poté papriky zalijeme částečně vychladlým nálevem, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 °C po dobu 20 minut. Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme z vody a necháme vychladnout.

3

V některých receptech se doporučuje papriky před naložením 5 minut povařit v osolené vodě. Podle mého názoru to není třeba, papriky naložené výše popsaným způsobem (bez povaření) jsou křupavé, ne tak měkké. Hodí se jako ozdoba chlebíčků, studených mís nebo jako chuťovka.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno