Jak naložit papriku v oleji | recept
Jak naložit papriku v oleji | recept. V období, kdy je dostatek levné čerstvé papriky, je výhodné si udělat zásoby na zimu. Papriku můžeme různými způsoby nakládat do nálevu. Vyzkoušený a oblíbený způsob je konzervace ve sladkokyselém nálevu s olejem. Recept vám nabízím.
Co je potřeba
- kapie nebo silnostěnné červené papriky
Nálev:
- 1 l vody
- 0,3 l 8% octa
- 25 g soli
- 100 g cukru
Do každé sklenice o obsahu 380 ml:
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 bobkový list
- polovina kávové lžičky hořčičných semínek
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky celého pepře
Krok 1
Ke konzervování jsou nejvhodnější kapie nebo silnostěnné červené papriky. Nehodí se paprika zelená, mění barvu a nevypadá hezky. Papriku omyjte, rozkrojte na poloviny či čtvrtky a odstraňte semeník i vnitřní lišty.
Krok 2
Z výše uvedených ingrediencí svaříme nálev. Vodu se solí a cukrem přivedeme k varu, teprve pak přidáme ocet, přivedeme znovu k varu a ihned odstavíme. Papriky naskládáme do sklenic, do každé sklenice přidáme koření a lžíci oleje. Nejlepší je slunečnicový, je chuťově neutrální a neovlivní chuť naložených paprik. Poté papriky zalijeme částečně vychladlým nálevem, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 °C po dobu 20 minut. Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
Krok 3
V některých receptech se doporučuje papriky před naložením 5 minut povařit v osolené vodě. Podle mého názoru to není třeba, papriky naložené výše popsaným způsobem (bez povaření) jsou křupavé, ne tak měkké. Hodí se jako ozdoba chlebíčků, studených mís nebo jako chuťovka.