Přejít k hlavnímu obsahu

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

14. Únor 2023
Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept. Ovesné vločky jsou obilným výrobkem z rozdrcených ovesných zrn, v podstatě se řadí mezi celozrnné produkty. Používají se v mnoha receptech např. na kaše, müsli, pečivo, zahušťování polévek aj. Ovesné vločky na dlouhou dobu zasytí a dodají tělu energii a důležité živiny. Více o nich se dozvíte z následujícího článku.

Jaké mají ovesné vločky výhody?

Ovesné vločky se někdy v médiích a marketingu označují výrazem „superpotravina“, tzn. potravina s vysokou výživovou hodnotou prospěšná zdraví. Ačkoli odborníci nemají toto označení příliš v lásce a kritizují ho, ovesné vločky jsou opravdu nabité živinami. Mají přirozeně vysoký obsah vlákniny, vitamínů B6 a B1, nenasycených mastných kyselin a minerálů, zejména zinku, vápníku, železa a hořčíku. Konzumace ovesných vloček má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu kostí, pomáhá snižovat krevní tlak a příznivě působí na nervovou soustavu. Navíc vločky jsou lehce stravitelné a zajišťují dlouhotrvající pocit sytosti.

Pro vegetariány a vegany znamenají dobrou rostlinnou alternativu bílkovin a železa, které tělo získává především konzumací masa a mléčných výrobků.

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

Jsou ovesné vločky dobré při redukci hmotnosti?

Ovesné vločky mají na 100 g energetickou hodnotu okolo 370 kcal. Proto chcete-li snížit svoji hmotnost, neměli byste to s jejich konzumací přehánět. Doporučuje se maximálně 250 g denně v kombinaci s čerstvou zeleninou nebo ovocem. Je důležitý  také dostatečný příjem tekutin.

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

Jak ovesné vločky skladovat?

Pro skladování je nejvhodnější uzavíratelná dóza na potraviny, abyste zabránili průniku škůdců. Zejména potravinoví moli mají vločky v oblibě a nezřídka si je přinesete už z obchodu. Při nákupu si raději důkladně prohlédněte obsah sáčku a zkontrolujte datum trvanlivosti. Po nákupu je uskladněte v chladu a suchu. Vločky chraňte před vlhkostí. Vločky kvůli vyššímu obsahu tuku také snadno žluknou, kvalitní vločky příjemně voní, řiďte se proto i čichem.

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

Namáčet vločky před konzumací nebo ne?

Otázka do pranice – někdo tvrdí že ano, jiný zase že ne. Je rozšířený názor, že živiny tělo lépe přijme z vloček předem namočených. Pokud vám byl diagnostikován nedostatek minerálů nebo vaše strava je málo pestrá, má namáčení smysl – pomůže k efektivnějšímu vstřebávání důležitých živin. Kdo se stravuje zdravě a vyváženě, přijímá živiny i prostřednictvím jiných potravin a nemusí se bát deficitu a vločky namáčet nemusí.

Pozn. Oves obsahuje velké množství antinutriční látky kyseliny fytové, která snižuje využití některých minerálů. Namočením vloček do tekutiny se množství fytinu sníží.

Pečení s ovesnými vločkami

Vločky se často přidávají do receptů na pečení. Jsou však vhodné jen ve směsi s jinými obilovinami, protože oves sám o sobě obsahuje velmi málo lepku. Do těst na cukroví se k vločkám nemusí nic přidávat, ale do jiných moučníků, aby byly kypré, přidejte pšeničnou nebo špaldovou mouku. Zajímavé recepty na vyzkoušení jsou :

https://www.jaktak.cz/jak-upect-jablecny-kolac-s-ovesnymi-vlockami-recept.html

https://www.jaktak.cz/jak-upect-housky-z-ovesnych-vlocek-recept.html

https://www.jaktak.cz/jak-upect-kolacky-s-ovesnymi-vlockami-spaldovou-moukou-recept.html

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.