Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept
Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept. Jen doma připravený čerstvý smetanový sýr je ten opravdu čerstvý, opravdu smetanový a opravdu luxusní. Přitom k této dokonalosti stačí opravdu málo. V podstatě jen jogurt, smetana a plátýnko. No, to přeci stojí za zkoušku a následné zjištění, že si čerstvý sýr už nikdy v obchodě nekoupíte, nemyslíte?
Co je potřeba
- 400 g kvalitního bílého jogurtu nejlépe Selský či Hollandia
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 hrst jakýchkoliv čerstvých nasekaných bylinek
- 1-2 lžičky sušených bylinek (stejného druhu jakého jsou čerstvé)
- sůl dle chuti
- čerstvě namletý černý pepř
- miska, cedník, kus plátna (výborně funguje dětská plena, utěrka či kus prostěradla)
Následně už jen testujte, zda je lepší ten váš, domácí, a tedy opravdu čerstvý a opravdu smetanový, nebo ten přinesený z obchodu. Myslím, že budete mít jasno hned. Podávat můžete s čerstvým pečivem, rozpečeným toastem či s různými krekry a zdravými chlebíčky. Nezkonzumovaný sýr uchovávejte v ledničce v dobře uzavřené krabičce.
Tipy
základ z jogurtu, smetany a soli můžete nechat jen tak čistý, bez ochucení
do čistého základu přidat prolisovaný česnek, najemno sekaná sušená rajčata, pažitku nebo jemně pokrájenou jarní cibulku
neodolatelný je rovněž sýr zbarvený dočervena pomocí červené papriky, ať už sladké, pálivé či uzené
dětské jazýčky určitě potěšíte sladkým laděním. Stačí osladit medem, různými sirupy, použít vanilkový nebo skořicový cukr a přidat nasekané oříšky nebo rozinky.
Diskuze k článku