Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept
Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept. Jen doma připravený čerstvý smetanový sýr je ten opravdu čerstvý, opravdu smetanový a opravdu luxusní. Přitom k této dokonalosti stačí opravdu málo. V podstatě jen jogurt, smetana a plátýnko. No, to přeci stojí za zkoušku a následné zjištění, že si čerstvý sýr už nikdy v obchodě nekoupíte, nemyslíte?
Co je potřeba
- 400 g kvalitního bílého jogurtu nejlépe Selský či Hollandia
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 hrst jakýchkoliv čerstvých nasekaných bylinek
- 1-2 lžičky sušených bylinek (stejného druhu jakého jsou čerstvé)
- sůl dle chuti
- čerstvě namletý černý pepř
- miska, cedník, kus plátna (výborně funguje dětská plena, utěrka či kus prostěradla)
Krok 1
V míse promíchejte jogurt, nasekané čerstvé bylinky, sušené bylinky, sůl a pepř.
Krok 2
Přilijte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
Krok 3
Nyní si vezměte na pomoc misku a cedník.
Krok 4
Cedník vyložte plátýnkem.
Krok 5
Poměrně řídkou jogurtovou směs opatrně přelijte do cedníku.
Krok 6
Přikryjte zbytkem plátýnka.
Krok 7
Na závěr je dobré cedník se směsí něčím zatížit, aby syrovátka rychleji odkapávala. Skvěle poslouží například talířek. Takto uložte do lednice na 24 hodin. Během té doby občas z misky odlijte odkapanou syrovátku.
Krok 8
Po dostatečně dlouhém odkapávání vyklopte vzniklý čerstvý sýr na talíř.
Krok 9
Následně už jen testujte, zda je lepší ten váš, domácí, a tedy opravdu čerstvý a opravdu smetanový, nebo ten přinesený z obchodu. Myslím, že budete mít jasno hned. Podávat můžete s čerstvým pečivem, rozpečeným toastem či s různými krekry a zdravými chlebíčky. Nezkonzumovaný sýr uchovávejte v ledničce v dobře uzavřené krabičce.
-
základ z jogurtu, smetany a soli můžete nechat jen tak čistý, bez ochucení
-
do čistého základu přidat prolisovaný česnek, najemno sekaná sušená rajčata, pažitku nebo jemně pokrájenou jarní cibulku
-
neodolatelný je rovněž sýr zbarvený dočervena pomocí červené papriky, ať už sladké, pálivé či uzené
-
dětské jazýčky určitě potěšíte sladkým laděním. Stačí osladit medem, různými sirupy, použít vanilkový nebo skořicový cukr a přidat nasekané oříšky nebo rozinky.