Jak připravit švestkovou omáčku k masu | recept
Jak připravit švestkovou omáčku k masu | recept. Recept na velmi pikantní švestkovou omáčku. Švestková omáčka k masu připravená podle nabízeného receptu kombinuje více chutí a je poněkud ostřejší. Výtečně se hodí k masům méně nevýrazné chuti. Jak připravit švestkovou omáčku k masu zase trochu jinak? Zkuste to podle našeho receptu.
Co je potřeba
- půl kg švestek
- půlka cibule
- 1 pálivá paprička
- citron
- 2 stroužky česneku
- vlašské ořechy
- 5 lžic oleje
- skořice, pepř, sůl a cukr
- lžíce mouky
- lžíce cukru
Švestková omáčka se obvykle podává k uzenému masu, k vařenému jazyku nebo k rybě. Naše pikantní švestková omáčka se hodí k méně kořeněným steakům, k přírodním řízkům nebo k pečením (vepřové, drůbež), k pečené rybě – tedy k sušším úpravám masa. Švestkovou omáčku k masu připravíme z půl kilogramu švestek, půlky cibule, jedné pálivé papričky, citronu, dvou stroužků česneku, vlašských ořechů a pěti lžic oleje. Kořenit budeme skořicí a pepřem, dochucovat solí a cukrem.
Zalijeme dvěma decilitry vody. Přidáme nasekanou ostrou papričku, nakrájené dva stroužky česneku, kousek celé nebo půl lžičky mleté skořice, plátek citronu, dvě špetky mletého pepře, půl lžičky soli a notnou hrst vlašských ořechů (nemusíme je nijak drtit, v omáčce změknou a dostanou velmi lahodnou chuť).
Stáhneme teplotu, aby omáčka jen probublávala. Když je dostatečně hustá a švestky se rozpadají, ochutnáme a dochutíme. Většinou je třeba švestkovou omáčku k masu trochu přisladit. Výsledek by měl mít plnou sladkokyselou chuť, ostře pikantní chuť. Vyjmeme citron a pokud jsme použili, tak i celý kousek skořice.
Diskuze k článku