Jak připravit tvarohové švestkové knedlíky | recept
Jak připravit tvarohové švestkové knedlíky | recept. Tvarohové švestkové knedlíky obvykle připravujeme se švestkou uvnitř. I když jejich výroba není obtížná, trochu kuchařské šikovnosti vyžaduje. Ale i naprostí začátečníci mohou své blízké pozvat na tvarohové švestkové knedlíky vlastní výroby. Přinášíme návod, jak vtipně připravit tvarohové švestkové knedlíky s minimem rizika, že se nepovedou.
Co je potřeba
Těsto:
- 250g tvarohu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 2 špetky soli
- tuk na pomaštění
Omáčka:
- 1/2 kg švestek
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1 dcl vody
- 1 vanilkový pudink
- trochu citronové kůry
- mléčný produkt
- případně alkohol
Když nemáme moc času, zkušeností, a nebo máme málo místa na vaření, můžeme připravit tvarohové švestkové knedlíky trochu jinak. Připravíme „slepé“ knedlíky z tvarohového těsta, které na talíři plijeme chutnou švestkovou omáčkou.
Na tvarohové knedlíky budeme potřebovat 250 gramů měkkého tvarohu. V některých předpisech hospodyňky varují před tvarohem ve vaničce, ale spíš záleží na výrobci než na obalu a je vyzkoušeno, že lze tvarohové těsto na knedlíčky udělat v nouzi z jakéhokoliv tvarohu. Dále si připravíme jedno vajíčko a hrubou nebo polohrubou mouku.
Z tvarohu, dvou špetek soli, lžičky cukru, jednoho vajíčka a asi 100 gramů mouky vypracujeme těsto. Nejdřív pracujeme vařečkou, pak rukou. Těsto musí být měkké, ale nelepivé. Z těsta vytvarujeme malé koule, které asi osm minut vaříme v osolené vodě. Pak jeden knedlík vyndáme, ostrým nožem rozkrojíme, zjistíme, zda jsou uvařené. Buď ještě minutu vaříme nebo knedlíky vytáhneme z vody. Vložíme do mísy a pomastíme.
Z půl kilogramu vyloupaných švestek vaříme omáčku. Švestky nakrájíme na proužky, dáme do kastrolku s vodou – jen aby byly švestky zality, přidáme půl lžičky skořice, dvě lžíce cukru, trochu citronové kůry a asi pět minut vaříme.
V deci vody rozmícháme vanilkový pudink, přilijeme ke švestkovému rozvaru a necháme tři minuty procházet var. Přidáme lžíci másla. Ochutnáme, případně dosladíme nebo (pro dospělé) zakápneme dobrým alkoholem.
Tvarohové knedlíky rozpůlíme, položíme na talíř, zalijeme švestkovou omáčkou a doplníme slazeným tvarohem, strouhaným tvarohem, přislazenou zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Diskuze k článku