Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tvarohové švestkové knedlíky | recept

Jak připravit tvarohové švestkové knedlíky | recept

Jak připravit tvarohové švestkové knedlíky | recept. Tvarohové švestkové knedlíky obvykle připravujeme se švestkou uvnitř. I když jejich výroba není obtížná, trochu kuchařské šikovnosti vyžaduje. Ale i naprostí začátečníci mohou své blízké pozvat na tvarohové švestkové knedlíky vlastní výroby. Přinášíme návod, jak vtipně připravit tvarohové švestkové knedlíky s minimem rizika, že se nepovedou.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250g tvarohu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 2 špetky soli
  • tuk na pomaštění

Omáčka:

  • 1/2 kg švestek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 dcl vody
  • 1 vanilkový pudink
  • trochu citronové kůry
  • mléčný produkt
  • případně alkohol
1

Když nemáme moc času, zkušeností, a nebo máme málo místa na vaření, můžeme připravit tvarohové švestkové knedlíky trochu jinak. Připravíme „slepé“ knedlíky z tvarohového těsta, které na talíři plijeme chutnou švestkovou omáčkou.

2

Na tvarohové knedlíky budeme potřebovat 250 gramů měkkého tvarohu. V některých předpisech hospodyňky varují před tvarohem ve vaničce, ale spíš záleží na výrobci než na obalu a je vyzkoušeno, že lze tvarohové těsto na knedlíčky udělat v nouzi z jakéhokoliv tvarohu. Dále si připravíme jedno vajíčko a hrubou nebo polohrubou mouku.

3

Z tvarohu, dvou špetek soli, lžičky cukru, jednoho vajíčka a asi 100 gramů mouky vypracujeme těsto. Nejdřív pracujeme vařečkou, pak rukou. Těsto musí být měkké, ale nelepivé. Z těsta vytvarujeme malé koule, které asi osm minut vaříme v osolené vodě. Pak jeden knedlík vyndáme, ostrým nožem rozkrojíme, zjistíme, zda jsou uvařené. Buď ještě minutu vaříme nebo knedlíky vytáhneme z vody. Vložíme do mísy a pomastíme.

4

Z půl kilogramu vyloupaných švestek vaříme omáčku. Švestky nakrájíme na proužky, dáme do kastrolku s vodou – jen aby byly švestky zality, přidáme půl lžičky skořice, dvě lžíce cukru, trochu citronové kůry a asi pět minut vaříme.

5

V deci vody rozmícháme vanilkový pudink, přilijeme ke švestkovému rozvaru a necháme tři minuty procházet var. Přidáme lžíci másla. Ochutnáme, případně dosladíme nebo (pro dospělé) zakápneme dobrým alkoholem.

6

Tvarohové knedlíky rozpůlíme, položíme na talíř, zalijeme švestkovou omáčkou a doplníme slazeným tvarohem, strouhaným tvarohem, přislazenou zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.