Jak připravit švestkovou omáčku | recept
Jak připravit švestkovou omáčku | recept. Švestkovou omáčku připravuje nejčastěji na podzim, kdy je na trhu dostatek chutných a levných českých švestek. Omáčkou přeléváme nákypy, obilninové kaše, knedlíky, trhance a jiné moučníky. Připravit švestkovou omáčku je snadné a rychlé. Nabízíme jeden ze možných způsobů.
Co je potřeba
1/2 kg švestek
citron
cukr
badyán, skořice, hřebíček
40 g perníku, kukuřičného, bramborového škrobu nebo pudinkového prášku
mléko nebo smetanu
plátek másla
Švestkovou omáčku zahušťujeme. K tomu můžeme použít strouhaný perník (zároveň omáčku ochutí), maizenu (kukuřičný škrob – mohou i celiaci), bramborovou moučku nebo pudinkový prášek (což je ochucená bramborová moučka). Omáčku vaříme buď jen z vody, nebo do ní můžeme přidat mléko či smetanu.
Švestky nakrájíme na proužky. Z omytého citronu odřízneme plátek. Do kastrolku dáme asi deci vody, nasypeme nakrájené švestky, plátek citronu, lžíci másla, koření a prudce svaříme. Švestky nepotřebují dlouhý čas – za pět minut jsou dokonale uvařené. Doplníme vodu (nebo mléko), aby byly rozvařené švestky tak akorát potopené.
Ve sklenici studené vody (nebo mléka) rozmícháme vanilkový pudinkový prášek nebo 40 gramů maizeny (či bramborového škrobu). Za stálého míchání vlijeme do vařící se švestkové omáčky (nebo mléka) rozmícháme vanilkový pudinkový prášek nebo 40 gramů maizeny (či bramborového škrobu). Za stálého míchání vlijeme do vařící se švestkové omáčky. Necháme provařit, případně naředíme (je-li moc hustá).
Omáčku odstavíme. Vybereme citron a případně větší kusy koření. Ochutnáme, přisladíme, pro dospělé můžeme dochutit brandy, rumem nebo slivovicí. Švestkovou omáčkou poléváme kaše, trhance, nákypy, knedlíky bez náplně, palačinky, lívance. A nebo ji můžeme podávat vychladlou s piškotem jako svěží svačinku.
Diskuze k článku