Jak na jogurtové noky se švestkovou merendou | bezlepkový recept
Jogurtové noky se švestkovou merendou | recept. Právě probíhá sezóna švestek a pokud jste se jich již přejedli v jejich syrovém stavu a vyzkoušeli jste všechny Vaše oblíbené moučníky se švestkami, máme pro Vás další tip, co ze švestek připravit. V našem článku se dozvíte, jak si uvařit výbornou a jednoduchou švestkovou merendu. Také zde najdete recept na jogurtové noky, které se ke švestkové merendě skvěle hodí. Celý recept je bez lepku.
Co je potřeba
Na švestkovou merendu je potřeba:
- 500 g švestek
- 250 ml smetany
- asi 4 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce hladké mouky – např. kukuřičné, pohankové či rýžové.
Na jogurtové noky potřebujeme:
- 2 vejce
- 250 g bílého řeckého jogurtu
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce solamylu
- zhruba 300 g hrubé mouky – např. kukuřičné nebo sójové
Co je to vlastně merenda?
Merenda je sladká omáčka z ovoce a smetany, kterou vařívaly již naše babičky a prababičky. Merenda se může podávat teplá i studená a můžete si ji připravit třeba z jahod nebo borůvek. U nás je však nejoblíbenější merenda ze švestek. K merendě se hodí např. tvarohové knedlíky, kynuté vdolky, lívance či báč nebo také lehčí jogurtové noky.
Tipy
- Klasickou smetanu můžeme nahradit smetanou sojovou, rýžovou či bezlaktózovou.
- Místo cukru můžete použít med nebo sirup.
Diskuze k článku