Jak připravit švestkové čatní | recept
Jak připravit švestkové čatní | recept. Švestkové čatní povýší i docela obyčejné jídlo na pochoutku. Tato exotická švestková delikatesa, která se však už u nás „zabydlela“, se sice nejlépe hodí k pokrmům s rýží, ale můžeme ji podávat i k jiným pokrmům. Každý kuchař či kuchařka připravují švestkové čatní více méně po svém. Nabízíme jeden z mnoha receptů, jak připravit švestkové čatní, a to ve velmi pikantní a ostré variantě.
Co je potřeba
- švestky
- zelenina podle návodu
- koření, ocet, sůl, cukr
- vybavená kuchyně
- malé zavařovací sklenice
Čatní (někdy se používá i anglického pravopisu chutney) je původem indická ostrá pochutina z ovoce, zeleniny a koření. Mohli bychom ji zařadit například k hořčici či kečupu, a nebo v ještě širším měřítkům k dochucovacím omáčkám (tatarská, holandská). Švestkové čatní má ostrou sladkokyselou a kořenitou chuť. Pojídá se proto jen v malém množství.
Labužníkům nezáleží tolik na množství jako na pestrosti a zajímavosti chutí. V případě čatní to znamená, že je lepší mít menší množství různě chutnajících čatní, než plný sklep, ale jen jednoho druhu. Proto se vyplatí udělat švestkové čatní i z poměrně malého množství švestek. Na odrůdě přitom příliš nezáleží.
Dva kilogramy švestek opereme pod tekoucí vodou, necháme vykapat. Potom je vypeckujeme. Nevadí, jestliže jsou mezi nimi ještě ne zcela zralé plody, ale už musejí mít trochu barvy. Když švestky nejdou půlit, pomůžeme si malým ostrým nožíkem a odřezáváme dužinu švestek v malých výsečích (směrem k pecce). Švestky nakrájíme na proužky.
Oloupeme a opláchneme půl kilogramu cibule, to jsou asi čtyři středně velké cibule. Stačí obyčejná bílá kuchyňská cibule. Docela úspěšně tak můžeme zužitkovat vyřazenou cibuli „krkavici“ - když jsme pěstitelé cibule nebo jsme ji od nějakého zahrádkáře dostali k rychlé spotřebě.
Do kastrolu nalijeme decilitr vody. Přidáme švestky a ostatní zeleninu, zarovnanou polévkovou lžíci soli, 150 mililitrů osmi procentního octa, půl kávové lžičky mletého nového koření (nebo zarovnanou lžíci celých kuliček, které jsme umleli nebo podrtili nahrubo). Půl kávové lžičky mletého černého pepře (nebo rovnou lžíci celých kuliček, které podrtíme nahrubo), polévkovou lžíci mletého zázvoru a půl kávové lžičky ostré papriky (nebo čtvrt kávové lžičky chilli), čtyři roztlučené hřebíčky a půl lžičky mleté skořice.
Směs s kořením dusíme při nízké teplotě (aby se nepřipálila), nepřikrývýme pokličkou, aby se stále odpařovala přebytečná tekutina. Asi po 20 až 30 minutách (podle druhu surovin) odstavíme a přimícháme 200 gramů pískového cukru. Rozmícháme, ochutnáme a případně dochutíme. Počítejme s tím, že až se švestkové čatní rozleží, jeho ostrost se zjemní, proto není třeba se při dochucování „držet při zdi“.
Hotovým produktem naplníme malé skleničky. Švestkové čatní na závěr sterilizujeme obvyklým způsobem. Nebo můžeme do vypařených sklenic nalévat čatní ještě horké, a pak sklenice převrátit na víčko. V takovém případě je ale třeba přidaný cukr provařit, což je choulostivá operace – je nutno míchat, aby se cukr nepřipálil a při tom dávat pozor, aby nás horká stříkající hmota neopařila.
Diskuze k článku