Jak upéct tresku se smetanou a stročky | recept s houbami
Jak upéct tresku se smetanou a stročky | recept s houbami. Letošní rok s příjemnými teplotami a dostatkem vláhy je příznivý pro růst hub. V našem kraji se opět po několika letech v lesích objevila zajímavá houba s dekadentním vzhledem - Stroček trubkovitý. Stroček je výborná jedlá houba, která v čerstvém stavu chutná nejlépe ve smetanové omáčce nebo opečená na slanině. Bezkonkurenční je sušený, kdy se rozvine jeho plná chuť a při vaření intenzivní vůně. Doporučuji vyzkoušet následující kombinaci s rybím masem.
Co je potřeba
- 500 g filet z tresky
- 50 g čerstvých stročků
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- větvička čerstvého tymiánu
- sůl
- 2 lžíce přepuštěného másla
Stroček trubkovitý najdete na vápenitých půdách v blízkost buků, většinou od poloviny srpna do pozdního podzimu. Je blízkým příbuzným lišek a nehrozí záměna za žádný jedovatý druh. V kuchyni se využívá jako kořenící houba, usuší se a namele na prášek. Houby rostou v trsech a proto se rychle sbírají a snadno čistí. Jsou oblíbené v Německu (trumpeta mrtvých) a Francii (Truffe des paures) jako náhražka lanýžů. Latinský název je Craterellus cornucopioides.
Diskuze k článku