Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta | recept
Jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta | recept. Recept na švestkové knedlíky z tvarohového těsta krok za krokem. Tvarohové těsto je pro přípravu švestkových knedlíků velmi vhodné – připravené tvarohové těsto je „bezproblémové“, levné a při troše zkušeností je možno zvětšit jeho množství nad rámec předpisu, aniž by to výsledek nějak významně poznamenalo. Přinášíme recept a návod, jak připravit švestkové knedlíky z tvarohového těsta.
Co je potřeba
250 g hrubé mouky
1 vejce
30 g rostlinného tuku
100 g měkkého tvarohu
1 dcl mléka
špetka soli
Na švestkové knedlíky z tvarohového těsta můžeme použít švestky všech odrůd. Některé se ovšem dají těžko odpeckovat, a švestku s peckou někdo v knedlíku nemá rád. Proto jsou vhodnější švestky, z nichž lze pecku snadno vyndat v syrovém stavu. Výhodou půlení švestek je i to, že odhalíme případného červíka – larvu obaleče švestkového. Najít ji uvařenou knedlíku, to zkazí chuť všem stolovníkům. Švestky do knedlíků nepřislazujeme.
Na jeden knedlík se použije jedna švestka. Průměrná podzimní švestka váží asi 25 gramů, takže počítejme, že v kilogramu švestek je asi čtyřicet plodů. Počet švestkových knedlíků na porci je obecně těžko určitelný. Někde je pojídání švestkových knedlíků i předmětem soutěže. Minimální množství je asi šest švestkových knedlíků (na porci pro dámu a či menší dítě).
Ze surovin rukama uhněteme vláčné a tvárné těsto. Na pomoučené pracovní ploše z něj vyválíme tlustý váleček, který rukou zploštíme. Na váleček poklademe vypeckované švestkami. Nakrájíme dílky těsta mezi švestkami. Švestku zabalíme, aby bylo těsto dobře spojené. Hotové švestkové knedlíky z tvarohového těsta odkládáme na moukou posypanou plochu (plato a podobně).
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu se lžičkou soli. Knedlíky do ní vhodíme a vaříme asi sedm minut. Uvařené vyplavou na povrch. Jestli jsme připravili knedlíky z větší dávky surovin, vaříme je nadvakrát, syrovým knedlíkům se nic nestane. Knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou, ukládáme je do mísy a lehce promastíme máslem, aby se neslepovaly.
Na talířích sypeme podle svého zvyku. Švestkové knedlíky z tvarohového těsta jsou hotové. Dobrou chuť!
Diskuze k článku